annons
Hem » Notiser » 200 brott mot kör- och vilotider på samma företag

200 brott mot kör- och vilotider på samma företag

Statens vegvesen har anmält sju förare i ett transportföretag i Follo för totalt 200 brott mot reglerna för kör- och vilotider.

– Våra kontroller har avslöjat cirka 200 överträdelser av reglerna för kör- och vilotider i detta företag. Detta indikerar att arbetet är dåligt organiserat och att det inte finns tillräckligt bra rutiner för att förhindra att sådant inträffar. Därför har både chaufförerna och företaget meddelats, säger kontorschef för Vägverket Øyvind Grotterød.

Överträdelserna hände under första halvåret förra året. Granskningen levererades i vinter.

Bakgrunden är att Statens vegvesen i maj förra året bad transportföretaget tillhandahålla dokumentation för avslutad körning under en viss tid. Statens vegvesen upptäckte brotten mot regelverket genom att granska denna dokumentation under sommaren och hösten.

– Detta är ett jobb som kräver både tålamod och god professionell kunskap. Det finns mycket dokumentation som måste granskas och sammanställas. Våra inspektörer tittar bland annat på tidslistor och körkort som har dokumenterat körning, säger Grotterød.

Fusk med förarkort

Kontrollerna avslöjade bland annat att fyra förare hade kört med ett annat förarkort och att tre hade kört helt utan körkort.

– Det är inte tillåtet att fuska med användning av körkort. Här är reglerna strikta. Därför har alla dessa förare meddelats. En förare har meddelats för att han inte har ett giltigt körkort i Norge, säger Grotterød.

Genom internationella avtal krävs det av Statens vegvesen att de varje år genomför ett betydande antal företagskontroller som görs både längs vägarna och på transportföretagen.

– Det finns tre skäl till varför detta är en prioritering för oss. Den första är trafiksäkerhet. Ingen av oss vill möta en tung lastbil längs vägen med en trött eller olaglig förare bakom ratten. Dessutom handlar det om att transportföretag ska ha lika konkurrensvillkor och förare ska  ha goda arbetsvillkor, säger Grotterød.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*