annons
Hem » Notiser » Storägare i Volvo även storägare i Mercedes

Storägare i Volvo även storägare i Mercedes

Den kinesiske miljardären Li Shufu är ordförande i bolaget Geely som äger biltillverkaren Volvo Cars samt innehar 8,2 procent av aktierna i lastbilstillverkaren AB Volvo. I fredags kom uppgifterna att Li Shufu personligen köpt 9,7 procent av aktierna i Daimler med bland annat lastbilsmärket Mercedes-Benz i sin portfölj.

Enligt Expressen har detta väckt flera frågetecken inom AB Volvo, bland annat vilka planer Li Shufu har för den svenska lastbilstillverkaren.

En följd av affären är i alla fall att Håkan Samuelsson som suttit i AB Volvos styrelse sedan 2016 inte föreslås till omval som först var tänkt.

– Håkan Samuelsson är för insyltad i Geely eftersom han är vd för Volvo Cars vars ägare nu också är storägare i Daimler som är världens största lastbilstillverkare. Han har därmed insyn i de två största konkurrenterna, säger Joakim Bornold till Expressen.

Enligt ett pressmeddelande från Volvokoncernen lägger valberedningen nu fram ett reviderat förslag till styrelse för AB Volvo:

Valberedningen i AB Volvo lägger med anledning av offentliggörandet av nyheten att Li Shufu via Geely Group går in som huvudägare i Daimler ett reviderat förslag till styrelse. Valberedningen föreslår inte längre omval av Håkan Samuelsson.

Valberedningens förslag är i övrigt oförändrat i förhållande till det förslag som presenterades den 23 februari 2018. Valberedningen föreslår således att Eric Elzvik väljs till ny styrelseledamot vid årsstämman den 5 april 2018. Valberedningen föreslår också omval av ordförande Carl-Henric Svanberg samt av ledamöterna Matti Alahuhta, Eckhard Cordes, James W. Griffith, Martin Lundstedt, Kathryn V. Marinello, Martina Merz, Hanne de Mora, och Helena Stjernholm. Lars Westerberg har meddelat att han inte står till förfogande för omval.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*