annons
Hem » Artiklar » Chaufförer körde med dubbla förarkort – Göteborgsåkeri krävs på 370 000
Arkivbild: person/fordon på bilden har inget med artikeln att göra

Chaufförer körde med dubbla förarkort – Göteborgsåkeri krävs på 370 000

Vid en företagskontroll hösten 2018 upptäckte Transportstyrelsen att chaufförerna vid ett åkeri i Göteborg kört med fler än ett förarkort vid 159 tillfällen. Vid 13 tillfällen hade chaufförer dessutom framfört fordon med annan förares förarkort. Utöver detta konstaterade myndigheten överträdelser på ytterligare 12 punkter.

Det sammanlagda sanktionsbeloppet uppgår enligt Transportstyrelsens beslut till 1 625 500 kronor. I och med taket på 800 000 eller en procent av omsättningen stannar dock kravet på 374 926 kronor.

I sitt beslut skriver Transportstyrelsen att man ser mycket allvarligt på det faktum att åkeriets chaufförer kört på ogiltiga förarkort. Åkeriet skriver i sitt yttrande att det stämmer att chaufförer kört med dubbla förarkort men att man upptäckt detta för sent. Man har också avskedat fem av de utpekade chaufförerna och att resterande chaufförer har skrivit på papper att inte göra detta igen.

Enligt Transportstyrelsens kontroll ska en del av chaufförerna ha haft ersättningskort sedan mer än ett år tillbaka. Detta, menar myndigheten, visar att åkeriet inte haft någon uppföljande kontroll av vare sig färdskrivar- eller förarkortsdata.

2018 hade åkeriet en omsättning på 37 492 624 kronor och 30 anställda. Ärendet har nyligen vunnit laga kraft och kan inte överklagas.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*