annons
Hem » Notiser » Johan Danielsson ansvarig för att förhandla transportavtal med Storbritannien

Johan Danielsson ansvarig för att förhandla transportavtal med Storbritannien

Johan Danielsson (S) har utsetts till ansvarig förhandlare i transportutskottet för det kommande avtalet mellan EU och Storbritannien. Detta berättar Socialdemokraternas presstjänst i Bryssel. Storbritannien lämnade EU den sista januari, men under en övergångsperiod på 11 månader gäller nuvarande regler. Inför årsskiftet 2021 måste ett nytt avtal vara på plats. 

– Jag kommer att driva på för att vi får ett avtal med schyssta villkor. Det är viktigt att vi har kvar samma rättigheter för arbetstagare och passagerare samt att vi behåller höga säkerhetsstandarder. Det nyligen färdigförhandlade vägpaketet måste självklart även gälla transporter till Storbritannien, säger Johan Danielsson.  

Avtalet måste framförallt inkludera flyg och väg eftersom dessa transportområdet inte omfattas av andra internationella avtal och utan avtal kan inte dess transportmedel tillhandahållas mellan EU och Storbritannien. Varje år sker 4,4 miljoner lastbilstransporter mellan Storbritannien och EU. Antalet resor varje år mellan Storbritannien och EU varje uppgår till 54 miljoner, vilket motsvarar 80 procent av Storbritanniens utlandsresor.

– När vi nu ska reda ut vår framtida relation till Storbritannien är transportområdet det absolut viktigaste att vi klarar ut snabbt. Om vi inte gör det kommer det ha en mycket negativ effekt för enskilda individer, företag och ekonomin i både EU och Storbritannien, säger Johan Danielsson.

Johan Danielsson har fram till slutet av april på sig att arbeta fram en position i transportutskottet och omröstningen i plenum i Europaparlamentets planeras till början av juni.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*