annons
Hem » Notiser » Regeringen föreslår nationellt undantag för YKB

Regeringen föreslår nationellt undantag för YKB

Sedan frågan uppmärksammats av bland andra Sveriges Åkeriföretag och Transport har Infrastrukturdepartementet sent om sider nu agerat i frågan som rör Yrkeskompetensbevis för de chaufförer som inte haft någon möjlighet att förnya dessa.

Även den andra Corona-vågen har mer eller mindre satt stopp för de teoretiska fortbildningskurser som chaufförer – enligt lag – måste gå för att förnya de YKB-bevis som krävs för köra en tung lastbil i yrkesmässig trafik.

Igår remitterade ett förslag om en undantagsregel som kan innebära att chaufförer – som inte kunnat gå kursen – får fortsätta att utföra sitt arbete.

– Våra yrkesförare har en viktig roll i vårt samhälle och vi är medvetna om transportnäringens behov av förare. Regeringen har framfört till EU-kommissionen att en revidering av Omnibusförordningen är nödvändig och bör göras skyndsamt.

– Nu går vi fram med ett nationellt förslag på förlängd giltighet för YKB och ökade möjligheter till distansundervisning. Yrkesförare i Sverige ska inte drabbas av EU-kommissionens långa ledtider, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Den så kallade, Omnibussförordningen som gällde undantag under den första Corona-vågen löpte ut under hösten. Regeringens nya förslag innebär att Yrkeskompetensbevis som annars skulle ha löpt ut under perioden 1 februari 2021 – 31 juli 2021 ska förlängas med 6 månader.

För de chaufförer som har yrkeskompetensbevis som löper ut under perioden 1 november-31 januari 2021 undantas de från kravet om yrkeskompetensbevis under 6 månader.

Samtidigt remitteras ett förslag om att hela fortbildningen ska kunna ske på distans fram till den 1 augusti 2021 och att det räcker att utbildningsanordnare anmäler den anpassningen av utbildningsplanen under perioden, istället för att skicka in en ansökan.

3 kommentarer

 1. Bör även gälla repetitions kurs för ADR

 2. Hej! Hur kan det komma sig att Transportstyrelsen inte kommer att göra undantag på YKB som har gått ut i September och Oktober? där faller man under stolarna där dispensen evt kommer att gälla från November om jag har fattat det rätt.
  Har försökt sen April att genomföra sista fyra stegen som jag har kvar

 3. Hej, hörde idag att det kommer att fattas ca 50000 chaufförer de närmaste åren.Hoppas att den här regeringen fattar att man måste fatta egna beslut och inte bara följa EU men man vågar inte någonting
  för man är rädd att tappa röster.
  Ställ upp för oss svenskar och se till att transporterna fungerar framledes.
  Överhuvudtaget. Jag vågar inte skriva mera om jag skall publiceras.Tror jag redan skrivit för mycket?
  Det visar sig i rutan om ni har rätt ni eller jag. Vet att detta är lite politik men nu får det vara nog!!!

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*