annons
Hem » Artiklar » 5 yrkeskriminella lastbilstjuvar i rumänskt nätverk greps i Sverige

5 yrkeskriminella lastbilstjuvar i rumänskt nätverk greps i Sverige

En stor brottsbekämpningsinsats som involverade fem länder har resulterat i oskadliggörandet av ett av de mest aktiva nätverk av lastinbrott som opererat i hela Europa. Med över 100 medlemmar tros denna grupp av organiserad brottslighet ha begått över 150 handlingar med laststöld för en total uppskattad skada som överstiger 10 miljoner euro.

De samordnade åtgärderna ägde rum under inom en gemensam utredning, kodnamnet ’ARROW’, samordnad av Europol på internationell nivå.

Den senaste fasen av Operation ARROW har resulterat i gripandet igår i Rumänien av 37 medlemmar i detta högt professionella brottssyndikat. 73 husransakningar genomfördes tidigt på morgonen över hela landet av den rumänska nationella polisen (Poliția Română) och den franska nationella gendarmeriet (Gendarmerie Nationale) med stöd av Europol på marken.

Gripandena den här veckan i Rumänien följs i andra europeiska länder av gripanden av andra medlemmar av samma kriminella grupp. Tio misstänkta arresterades i Frankrike tidigare i år av den franska nationella gendarmerin som en del av en parallellåtgärd. Ytterligare 10 misstänkta greps i Spanien, 6 i Nederländerna och 5 i Sverige. Europeiska arresteringsoptioner har utfärdats för de återstående medlemmarna i stort.
De arresterade individerna, som ursprungligen kommer från Rumänien, misstänks för att ha genomfört stölder från lastbilar, även när förarna fortsatte att köra – helt omedvetna om brottet – i hög hastighet på motorvägar.

Att utföra sådana stölder kräver en hög grad av sofistikering. En bil kördes långsamt framför lastbilen medan två andra bilar bromsade den andra trafiken bakom. En fjärde bil kördes nära bakom lastbilen. En av brottslingarna klättrade ut ur bilens taklucka upp på motorhuven och skar upp låset på lastbilen med en vinkelslip. Den värdefulla lasten fördes till tjuvarnas fordon eller kastades vid sidan av vägen för att plockas upp senare. Föraren av lastbilen och andra trafikanter var ofta helt omedvetna om vad som hände.

Europol involverades redan från början av utredningen i december 2016 och samlade de olika involverade polisstyrkorna för att hjälpa dem att knyta samman sina egna nationella utredningar med Europlos och gav analytiskt stöd före och under åtgärdsdagarna.

Utredningen som samlats in under åtgärdsdagen analyseras nu. Eurojust garanterade en samordnande roll på domstolsnivå.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*