annons
Hem » Notiser » 50 års studier av olyckor på vägarna

50 års studier av olyckor på vägarna

I år är det 50 år sedan Volvo Lastvagnars Accident Research Team systematiskt började samla in och analysera djupgående information kring verkliga trafikolyckor. Den kunskap som erhållits är oerhört värdefull när det gäller utvecklingen av säkerhetssystem och framtida fordonskonstruktioner, med målet att göra lastbilar och transporter säkrare.

Enligt ett pressmeddelande från Volvo syftar Accident Research Teams (ART) arbete till att förbättra Volvo Lastvagnars aktiva och passiva säkerhetssystem. Forskning kring passiv säkerhet handlar om att minimera konsekvenserna av en olycka, medan aktiv säkerhet syftar till att undvika eller förmildra olyckor. Att förstå hur trafikolyckor uppkommer, genom att i detalj studera verkliga olycksscenarior, är avgörande för att rädda människoliv.

– Varje år dödas 1,35 miljoner människor i trafikolyckor världen över. Det här är något vi ser väldigt allvarligt på. ART:s arbete ger oss värdefulla insikter som i slutändan kommer att bidra till att ge lastbilsförare en säkrare arbetsmiljö och förbättra trafiksäkerheten för alla medtrafikanter. Det här arbetet stödjer vår säkerhetsvision att ingen Volvolastbil ska vara inblandad i en trafikolycka, säger Anna Wrige Bergling, säkerhetsdirektör på Volvo Lastvagnar.

I dag utgörs ART av ett tvärfunktionellt nätverk av trafiksäkerhetsexperter, som studerar fakta och delar unika insikter kring orsakerna till trafikolyckor. Dessa insikter kompletterar den kunskap som erhålls genom krocktester utförda i Volvo Lastvagnars laboratorium. Utöver det analyseras även nationell och regional trafiksäkerhetsstatistik för att nå en ännu djupare förståelse. Resultaten av studierna används sedan för att utveckla säkerhetssystem och framtida fordonskonstruktioner.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*