annons
Hem » Artiklar » 600 utländska lastbilar permanent i Sverige
cabotage, trafik, motorväg
Genrebild. Fordonen på bilden har inget med artikeln att göra.

600 utländska lastbilar permanent i Sverige

Under eventet Vägtrafikfokus som just nu sänds från Elmia presenterade Henrik Sternberg, logistikforskare på Iowa State University i USA, nya analyser från datainsamlingen som gjordes inom ramarna för Cabotagestudien 2020. Enligt studien rullar 609 utländska lastbilar med Sverige som sin stadiga bas. Flera lastbilar som observerats är kända från studien sedan 2013 eller 2015.

Henrik Sternbergs bedömning är att en majoritet kör i illegal cabotagetrafik även om det inte går att säga att samtliga gör det. En del kör med trafiktillstånd via svenskt åkeri. Hur många detta handlar om vet man inte då inte heller Transportstyrelsen har dessa siffror. En del av lastbilarna kan ha missats vid gränsövergångar och ytterligare en del kan köra i kombitrafik. 

Samtidigt säger Henrik Sternberg att det finns ett stort mörkertal som Cabotagestudien inte fått med i sin statistik.

– Det blev en förbättring framför allt mellan 2013 och 2015 när polisen började kontrollera för illegalt cabotage men det har sedan stagnerat så vi ligger ungefär på samma nivå som 2015, säger Henrik Sternberg.

Förutom att den illegala cabotagetrafiken snedvrider konkurrensen med allt vad det innebär så är det också stora skattepengar som uteblir. Räknat på de 609 lastbilar i Cabotagestudien motsvarar de 300 miljoner i missade skatteintäkter enligt Henrik Sternberg.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*