annons
Hem » Artiklar » 900 lastbilar i uppmärksammad manifestation
Kortegen i Göteborg drog ett hundratal fordon i helgens manifestation. Foto: Santala Photo

900 lastbilar i uppmärksammad manifestation

Helgens Här Stannar Sverige-manifestation blev en lyckad tillställning som väckte uppmärksamhet över hela landet. Enligt preliminära siffror deltog nästan 900 fordon i de korteger som anordnades under lördagen.  Störst uppslutning blev det i Örebro med cirka 180 fordon i ledet.

– Vi är jättenöjda. Vi trodde att ett hundratal skulle ställa upp men det blev ju betydligt fler, säger Jennifer Granqvist som är en av arrangörerna på orten.

Årets kortege gick genom delar av centrum för att manifestationen skulle få så stort genomslag som möjligt. Trots att jultrafiken därmed kanske inte flöt på lika bra som vanligt fick kortegen överlag en positiv respons från medtrafikanter och andra som såg på där den rullade fram.

– Polisen ställde också upp och hjälpte till vid vissa passager. Det uppskattar vi, säger Jennifer Granqvist.

Även i norr blev det en lyckad tillställning. I Umeå rullade i och för sig bara ett 30-tal fordon i kortegen men storleken är inte det viktiga.

– Jag är väldigt nöjd med manifestationen. Kortegen flöt på fint och responsen kändes positiv. Det viktiga är att vi syns, säger Kenneth Jaktlund som är en av initiativtagarna till nätverket Här Stannar Sverige.

Något Kenneth Jaktlund är riktigt glad över är hur väl HSS:s manifestation nått ut till media över hela landet.

– Det är detta vi hoppades på när vi drog igång Här Stannar Sverige för drygt ett år sedan, säger han glatt.

Scannar man av nyhetsflödet från helgen så ger det en tydlig bild över intresset för HSS:s protester mot de ojämlika villkoren som råder inom åkerinäringen. Tidningar, tv och radio över hela landet har rapporterat om kortegerna och det budskap nätverket vill sprida.

Nerikes Allehanda rapporterade om några åskådare som tyckte det var toppen att lastbilschaufförerna protesterade och som applåderade kortegen genom Örebro. Smålandsposten skrev om att det ligger ”en närings framtid” i potten för protesterna och Hela Gotland hade citatet ”det ska löna sig att följa lagarna” som rubrik.

Något Här Stannar Sverige också hoppades på när man drog igång kampanjen var att nå fram till politikerna. Även detta har man lyckats med. Exempelvis talade den moderata ledamoten i Trafikutskottet Edward Riedl i Umeå och i Göteborg var det infrastrukturminister Anna Johansson (S) som tog plats bakom mikrofonerna.

Edward Riedl talad om kör- och vilotiderna och de lättnader av dessa som är på gång samt informerade om att beställaransvaret har börjat utredas.

I Göteborg pratade Anna Johansson också om beställaransvaret.

– Den som köper en transport måste se till att transporten sker enligt reglerna, sade hon.

Enligt Michael Högberg som var med och arrangerad kortegen i Göteborg stödjer Anna Johansson bransch i sina problem.

– Jag skulle nog vilja säga att Anna Johansson och regeringen verkar lyssna på branschen och förstår de problem vi har, säger Michael.

Han konstaterar dock att besluten inte ligger hos regeringen allena. HSS berör frågor på EU-nivå och ännu finns det mycket kvar att kämpa för.

En kommentar

  1. I Helsingborg anornades också en kortege, som jag själv bevittnade, och nu hoppas vi bara på att politikerna förstår, att godset ska köras med svenska lastbilar, och att dom östreggade lastbilarna ska nekas inträde till landet, det borde gå att stänga gränserna för dom, och enbart tillåta lagliga transporter i Sverige. Alla som inte har alla i ordning, borde nekas inträde i landet, på så sätt, hade vi fått en mycket mer välmående åkerinäring i Sverige.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*