annons
Hem » Artiklar » 964 tunga fordon med underkänd däckutrustning

964 tunga fordon med underkänd däckutrustning

Norska vegvesenet  kontrollerade 32 700 tunga fordon med avseende på däck och kedjor för vinterväglag under årets första tre månader. Av de kontrollerade fordonen fanns det 974 fordon utan godkända vinterdäck och 457 som hade brister i kedjor. Totalt 964 fordon stoppades på grund av dåliga väggrepp i förhållande till körförhållandena. 23 polisanmäldes.

– Dessa siffror är ungefär samma som för de tre första månaderna i fjol. Vi noterar att trots allt blir vinterutrustningen lite bättre varje år. Men det är fortfarande en del som krävs tills vi är helt nöjda. Vi är inte nöjda förrän alla har den utrustning som krävs, säger överingenjör Arnfinn Eriksen i Statens vegveseb.

1600 saknade godkända vinterdäck förra året

År 2015 var det krav på vinterdäck på alla hjul på tunga fordon. Det vill säga märkta vinterdäck med minst 5 mm mönsterdjup.

Förra året saknade 1 570 av de 63 000 kontrollerade tunga lastbilarna godkända vinterdäck.

– Inte alla utan vinterdäck hade körförbud, men alla var beordrade att åtgärda brister. Enligt föreskrifterna kan körförbud endast ges om fordonet inte har tillräckligt med väggrepp. Det beror på körförhållanden som varierar från kontroll till kontroll, säger Eriksen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*