annons
Hem » Artiklar » Åhus Åkeri kör vodka med elhybrid

Åhus Åkeri kör vodka med elhybrid

Varje dag fraktas omkring 600.000 flaskor Absolut Vodka från fabriken i centrala Åhus ner till hamnen. I en gemensam investering för att minska både utsläpp och buller ersätter nu The Absolut Company, tillsammans med Scania och Åhus Åkeri, samtliga biodiesellastbilar som trafikerar sträckan med elhybrider.

– Vi har en oerhört stark koppling till Åhus. Som stor arbetsgivare på en relativt liten ort har vi ett stort ansvar och är en naturlig del av den lokala gemenskapen. Den här omställningen, som innebär både minskade utsläpp, avgaser och buller, är inte bara ett sätt för oss att klara högt ställda hållbarhetsmål. Det är också ett sätt att ge tillbaka till Åhus, säger Anna Schreil, VP Operations The Absolut Company.

Enligt ett pressmeddelande omfattar investeringen tre nya elhybridlastbilar av modellen Scania P 320. Dessa drivs av en kombination av förnybart bränsle och el.

Förutom minskade utsläpp minskar även bullernivån från 81 dB för den tidigare modellen till 65 dB för hybriderna.

Sträckan från Absolut Vodkas fabrik i centrala Åhus ner till hamnen har tidigare trafikerats av tre biodiesellastbilar, samt en elhybridlastbil som använts på prov sedan 2018. För Åhus Åkeri som sköter transporterna innebär avtalet en naturlig fortsättning på ett långsiktigt och nära samarbete med The Absolut Company.

– Vårt samarbete med The Absolut Company är egentligen mer än ett samarbete. Vi lär oss av varandra varje dag och vi hjälper varandra att hela tiden bli bättre. Tack vare hårda krav på hållbara transporter har vi redan minskat våra koldioxidutsläpp med 90 procent. Nu minskar vi dessutom bränsleåtgången och både Åhus och våra förare kan njuta av minskat buller, säger Andreas Jönsson, vd på Åhus Åkeri.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*