annons
Hem » Notiser » Åkare får tio års fängelse för knarksmuggling
Foto: polisen

Åkare får tio års fängelse för knarksmuggling

En åkeriägare dömdes nyligen till tio års fängelse för knarksmuggling. Mannen, som häktades i juli 2020, stod åtalad vid Attunda tingsrätt misstänkta för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. 

Den nu dömde mannen drev tillsammans med sin bror ett åkeri i Stockholmsregionen som körde flyttransporter mellan Sverige och Spanien. Även brodern var misstänkt men frikändes av tingsrätten. 

Enligt åtalet använt bröderna sitt företag som täckmantel för att kunna smuggla narkotika till Sverige. Åtalet gällde smuggling av cirka 54 000 narkotikaklassade tabletter och cirka 80 kilo cannabis. Utöver detta hittades ytterligare 250 kilo cannabis i åkeriets lager i den spanska staden San Pedro. 

Förutom fängelsestraffet dömdes åkeriet att betala 2,5 miljoner kronor i företagsbot. 

Efter domen har det framkommit att åkeriet fått så kallade “coronapengar” i stöd från staten medan ägarbröderna satt häktade. Enligt en artikel i Dagens Nyheter gjordes detta trots att tingsrätten under utredningen säkrat tillgångar i företaget genom kvarstadsbelut för att pengar inte skulle kunna gömmas undan. Hur mycket pengar som betalats ut är hemligstämplat. 

 – Redan det faktum att ett transportföretag blandar olagliga tjänster med lagliga innebär en osund konkurrensfördel gentemot andra företag. Får företaget dessutom stöd från Tillväxtverket förstärks den osunda konkurrensfördelen ytterligare, säger kammaråklagare Sara Nilsson i en kommentar till DN. 

Enligt Tillväxtverkets kvalitets- och kontrollchef Richard Källstrand är detta nya uppgifter för myndigheten. Man kommer nu att utreda fallet. 

-Vi vill ju att stödet ska gå till de företag som verkligen behöver det och inte till organiserad brottslighet, säger han.  

Om utbetalningarna varit felaktiga är osäkert. Enligt artikeln i DN finns det inga krav på laglydighet i reglerna för korttidsstödet. 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*