annons
Hem » Artiklar » Åkeri riskerar förlora trafiktillstånd efter grova KoV-brott
anonym, motorväg, dragbil,
Arkivbild; personer/fordon på bild har inget med artikeln att göra. Foto: Ralph Andersson

Åkeri riskerar förlora trafiktillstånd efter grova KoV-brott

I måndags kunde Trailer berätta om ett åkeri i Göteborgs kommun som dragit på sig ett stort antal grova överträdelser av kör- och vilotiderna. En företagskontroll visade på överträdelser till ett sammanlagt sanktionsbelopp på 5,6 miljoner kronor – på två månader. Enligt Transportstyrelsen rör det sig om ett ärende i rekordklassen. Men inte det största. Man har ett tidigare ärende som landade på 20 miljoner. Det var dock med de gamla reglerna och ett företag som var 10-20 gånger så stort som det nu aktuella åkeriet.

Taket i sanktionssystemet ger dock Göteborgsåkeriet en ”rabatt” på 5,4 miljoner kronor. Kravet från Transportstyrelsen stannat därmed vid 256.270 kronor.

Kontrollen var den första som genomförts på åkeriet men företaget var redan känt av Transportstyrelsen.

– De finns sedan tidigare i våra system via polisens kontroller, säger Gunilla Yourstone, sektionschef för kör- och vilotider hos Transportstyrelsen.

Att åkeriet nu kontrollerats av Transportstyrelsen innebär inte att man har frikort från ytterligare kontroller. Ett åkeri som genomgått en företagskontroll får ett riskvärde hos Transportstyrelsen och ju fler överträdelser och ju högre sanktionsavgift – desto större blir riskvärdet. Detta avgör sedan om det blir nya kontroller.

Åkeriet riskerar också att förlora sitt yrkestrafiktillstånd. Transportstyrelsen gör en bedömning av den trafikansvariges lämplighet beroende på hur allvarliga överträdelserna varit. 

– Jag kan inte gå händelserna i förväg vad gäller detta företag, men rent generellt kommer ett företag med denna mängd synnerligen allvarliga överträdelser att bli föremål för ytterligare tillsyn, säger Gunilla Yourstone.

 

Läs mer:

Grova KoV-brott ger sanktionsvärde på 5,6 miljoner kronor

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*