annons
Hem » Artiklar » Åkeri straffas efter felaktig out-körning och fusk med förarkort
Arkivbild: person/fordon på bilden har inget med artikeln att göra

Åkeri straffas efter felaktig out-körning och fusk med förarkort

Ett åkeri i Falköpings kommun krävs på drygt 152.000 kronor av Transportstyrelsen efter en företagskontroll. Vid kontrollen som gjordes i december 2019 och januari 2020 fann Transportstyrelsen bland annat 34 felaktiga fall av körning utan förarkort med färdskrivaren i out-läge och 12 tillfällen då en chaufför kort på annans förarkort. Utöver detta tillkommer 39 tillfällen då kör- och vilotiderna inte följts och 16 tillfällen då åkeriet klandras för annan felaktig hantering av färdskrivare samt färdskrivaruppgifter. 

Åkeriet har lämnat intyg för att förklara out-körningarna men enligt Transportstyrelsen saknar flera av intygen kopplingar till körningar utan kort. I vissa fall gäller intygen och körningarna inte ens samma dag. Ett av intygen gäller ett fordon som skulle ha varit på service. Då den sammanlagda körtiden utan förarkort den dagen uppgår till över tre timmar på fordonet bedömer Transportstyrelsen det som osannolikt att det rör sig om körning inom ramarna för tvätt och service.

När det gäller chauffören som kört på dubbla förarkort hävdar åkeriet att chaufförens bror hjälpt till med körning med kort varsel när planeringen inte hållit – exempelvis vid förseningar eller dåligt väglag. Transportstyrelsens analys visar dock att körningarna som registrerats på broderns kort vid flera tillfällen varit “av det längre slaget”. Många av körningarna har registrerats innan ordinarie chaufför börjat sin körning. Ibland har dessa registrerats mitt i natten och pågått i flera timmar. Analysen visar dessutom att körningarna på broders kort sammanfaller med tillfällen då ordinarie chaufför haft slut på körtid.

Chauffören som Transportstyrelsen hävdar kört på dubbla förarkort har stoppats av polisen och ertappades då med att köra på sin brors förarkort. Broderns förarkort återkallades på grund av detta i februari 2020. 

Det sammanlagda sanktionsbeloppet uppgår till 483.000 kronor. Med hänsyn till företagets årsomsättning och bestämmelserna om begränsning av sanktionsavgiftens storlek krävs åkeriet på 152.168 kronor.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*