annons
Hem » Notiser » Åkeri tvingas bort från känslig mark – Vattenfall kan få bygga

Åkeri tvingas bort från känslig mark – Vattenfall kan få bygga

I slutet av förra året fick Martinssons Transport i Valbo beskedet att de måste flytta sin sin lastbilsparkering då den ligger över Gävles dricksvattentäkt. Politikerna i kommunens samhällsbyggnadsnämnd gick på Gävle vattens linje om att en olycka med läckage skulle innebära en fara för kommunens dricksvatten.

Enligt Gefle Dagblad lutar det nu åt att samma nämnd kan tänkas gå med på att Vattenfall bygger en transformatorstation innehållande 220 000 liter olja över samma vattentäkt – trots att Gävle vatten även avråder från detta.

Transformatorstationen ska uppföras för att säkra elleveransen till Microsofts datacenter som byggs i området. Enligt handlingar från Microsoft är alternativet dieselgeneratorer – som då skulle släppa ut koldioxid.

Gävle vatten säger alltså nej till bygget av transformatorstationen men politikerna i Gävles kommunstyrelse är positiva. Likaså en majoritet av politikerna i samhällsbyggnadsnämnden.

Politikernas motivering till att man är positiva till Vattenfalls planer – samtidigt som man tvingar Martinssons Transport att flytta – är att vattentäkten inte är lika känslig på de båda platserna.

— Vattentäkten är olika känslig på olika platser, just där Martinsson har sina fordon är vattentäkten extra känslig. Sen beror det också på vilken typ av verksamhet som planeras. För den här transformatorstationen är det möjligt att bygga med stora säkerhetsåtgärder, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Daniel Olsson till Gefle Dagblad.

Åkaren Robert Martinsson är irriterad över politikernas olika ställningstaganden.

— Det är samma vattentäkt så det är uppenbart att man gör skillnad på företag, säger han.

Inför förra årets beslut hade åkeriet lämnat in ett förslag på hur man skulle kunna säkra uppställningsplatsen genom att gjuta en betongplatta med sarg på marken och bygga ett tak över området. Detta blidkade dock inte det kommunala vattenbolaget som menade att åtgärderna inte räckte som heltäckande skydd.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*