annons
Hem » Notiser » Alkobommar på turné

Alkobommar på turné

I Stockholms frihamn måste alla förare som anländer med färjorna genomföra en nykterhetskontroll med utandningsprov vid en så kallad alkobom. Systemet med alkobommarna är utvecklat av MHF. Under hösten kommer MHF att turnera runt i landet med en mobil alkobom och en buss med kontrollrum.

– Inom kort kommer alkobommar att finnas på många fler platser. Inte bara i hamnar, det finns många andra platser där nykterhet är helt centralt. Gensvaret när vi visar dem är enormt säger MHF:s vd Göran Sydhage i ett pressmeddelande.

Den som stoppas av alkobommen i Frihamnen tas om hand av Polisen, Tullverket eller Kustbevakningen. Kombinationen av informationsspridning, mätteknik och trafikledningscentral har gett goda resultat vid de båda försöksprojekten som genomförts. Förarna informeras i förväg om att kontrollerna sker och hur man gör för att avge utandningsprov. Mättekniken är snabb och exakt och trafikledningscentralen i Tibro samordnar med polis, tull och kustbevakning.

Syftet med turnén är att visa hur alkobommarna fungerar rent konkret. MHF inbjuder till resonemang om hur detta kan användas i många andra sammanhang. Flygplatser, industrier med mera. Man kommer att berätta om hur systemet fungerar och besökare kommer att själva kunna testa bommen på riktigt.

Här är den planerade turnéplanen, flera orter och datum tillkommer (se www.mhf.se):

17 augusti – Karlstad – 09.00–12.00.

18 augusti – Örebro – 09.00–12.00

19 augusti – Borlänge – 09.00–12.00 (prel)

2 september – Norrtälje – 09.30–12.00

2 september – Österåker – 14.00–16.00 (prel)

18-19 september – Skåne (flera platser)

24 september – Sundsvall (prel)

25 september – Skellefteå – 09.30–11.00 (prel)

26 september – Luleå – Heldag

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*