annons
Hem » Artiklar » Alltransport provkör förnybar standarddiesel
- Det har gått bra. Känns som det är lite mer drag i motorn, säger Kristian Andersson på Blå Kustens Transporter AB om den nu testade dieseln.

Alltransport provkör förnybar standarddiesel

 

Preem, Alltransport i Östergötland och TRB Sverige genomför just nu ett testprojekt med en diesel innehållande 70 procent förnybart innehåll. Den förnybara andelen består av 63 procent HVO och 7 procent RME.

– Genom att använda en drivmedelsprodukt som uppfyller tekniska specifikationen för standarddiesel fungerar det förnybara drivmedlet i både gamla och nya fordon med befintliga garantier, serviceintervaller samt utan extra tillstånd från fordonstillverkare. Dessutom kan vi använda befintliga cisterner på våra stationer och anläggningar, säger Eva Clintenell, produktspecialist på Preem, i ett pressmeddelande.

Ytterligare fördel med att använda en standarddiesel är att transporterna blir effektivare, eftersom det inte är fler produkttyper som behöver distribueras. Vilket också innebär mindre koldioxidutsläpp i sig.

Beräkningar under testprojektet visar att de fossila koldioxidutsläppen reduceras med drygt 60 procent genom användandet av den specialanpassade biodrivmedlet.

– Testprojektet visar att Preem redan idag kan tillverka biodrivmedel som uppfyller regeringens krav om reduktionsplikt för år 2030, dock i liten skala. Utmaningen framöver är att kunna öka tillgången på hållbara råvaror samt produktionskapaciteten, säger Eva Clintenell.

Bland testförarna är reaktionerna positiva.

– Det har gått bra. Känns som det är lite mer drag i motorn, säger Kristian Andersson på Blå Kustens Transporter AB.

Linus Månsson på Anläggningstransporter i Norrköping AB och Mathias Cato på Magnus Larssons Maskingräv AB upplever ingen skillnad mellan vanlig fossilt drivmedel och den nu testade dieseln. Ork och förbrukning är som tidigare menar de.

– Testet i Östergötland är en följd av en bra dialog mellan Preem, TRB och Alltransport. Det ligger helt i linje med våra ambitioner inom TRB-gruppen. Klimatsmarta drivmedel är en central framtidsfråga, säger Fredrik Landegren, vd på TRB Sverige AB.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*