annons
Hem » Artiklar » Allvarliga brott avslöjade i samordnad aktion

Allvarliga brott avslöjade i samordnad aktion

I går genomförde flera myndigheter en samordnad trafiktillsyn mot den tunga trafiken på E6 i Halland. Bland annat anmäldes en chaufför misstänkt för att ha kört på flera förarkort och ett ekipage stoppades för misstänkt manipulation av färdskrivare.

genre

Trafikpolisen i Halmstad ledde aktionen där även Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan deltog. 16 lastbilar stoppades under de cirka sex timmar aktionen pågick och totalt rapporterades 23 förseelser. Det drogs in 10 000 kronor i sanktionsavgifter för brott mot kör- och vilotiderna gjorda utomlands och det skrevs ut böter på sammanlagt 11 000 kronor för brott utförda i Sverige.

– Chauffören som fick sanktionsavgifter uppvisade 11 förseelser som skulle gett totalt 33 000 kronor i sanktionsavgifter men taket för brott mot kör- och vilotiderna är 10 000, säger polisman Kjell Åke Ericsson.

Bland annat hade den utländske chauffören ett dygn där vilan stannade på 2 timmar och 15 minuter.

En svensk chaufför anmäldes med misstankar om att köra på flera förarkort och för att ha haft en körtid under ett och samma dygn på 16 timmar.

– Det får man säga är en ganska allvarlig överträdelse som nu blir föremål för en brottsutredning, säger trafikpolisens gruppchef Fredrik Ekman.

Aktionen satte även stopp för ett ekipage där man misstänkte manipulation av färdskrivare. Ekipaget gick i trafik för ett estländskt dotterbolag till ett svenskt åkeri med estländskregistrerad dragbil och svensk trailer. Bilinspektör Mats Larsson upptäckte att sensorn på växellådan saknade plombering och därmed blev det stopp för fortsatt färd.

– Det är omöjligt att bevisa vem som tagit bort plomberingen eller när det skett men ekipaget får i alla fall inte fortsätta här ifrån med gods. Chauffören får däremot köra dragbilen till närmaste verkstad för att få felet åtgärdat, förklarar Mats Larsson.

myndigheter

Trafikpolisen i Halmstad ledde aktionen där även Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan deltog.

Även Arbetsmiljöverket och Försäkringskassan fann en del intressant att titta närmare på. Sauli Ahotas på Arbetsmiljöverket kommer att följa upp fyra ärenden och Christina Westerberg på Försäkringskassan kommer att titta närmare på statusen för fem chaufförer.

– Eftersom vi inte har befogenheter att stoppa lastbilar på väg är detta ett bra tillfälle för oss att få en inblick hur arbetsmiljön är för chaufförerna. Vi får indikationer här ute som vi sedan kan titta närmare på, säger Sauli Ahotas.

– Vi har varit med på denna typ av samordnade aktioner under flera år och de är inte minst viktiga som förebyggande åtgärd, kommenterar Christina Westerberg på Försäkringskassan.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*