annons
Hem » Artiklar » Ännu ett Stockholms-företag ska betala 800 000 kronor i sanktionsavgifter
Arkivbild. Fordonen på bilden har inget med artikeln att göra.

Ännu ett Stockholms-företag ska betala 800 000 kronor i sanktionsavgifter

I januari krävdes två åkerier i Stockholms län på 800 000 kronor i sanktionsavgifter enligt kör- och vilotidsförordningen. Detta var de två första fallen sedan taket på sanktionsavgifter höjdes till 800 000 kronor. Nu ska ännu ett företag i länet betala 800 000 kronor i sanktionsavgifter till Transportstyrelsen för brott mot kör- och vilotidsförordningen.

Företaget verkar inom livsmedelsframställning man har en egen vagnpark för transporter av de egna produkterna. Kontrollen gjordes mellan 1 mars till 30 april 2019 och företaget fick underrättelse om Transportstyrelsens avsikt 20 januari i år. Företaget fick då möjlighet att yttra sig om beslutet men har valt att avstå denna möjlighet.

Beslutet har vunnit laga kraft och några av de mest frekventa bristerna är:

* 129 tillfällen då diagramblad eller förarkort använts felaktigt eller inte använts alls.

* 98 tillfällen då färdskrivare som inte besiktats av en godkänd verkstad använts.

* 83 tillfällen då start- eller slutland inte angetts i färdskrivaren.

Företaget har redovisat ett flertal åtgärder man vidtagit för att förhindra att bristerna upprepas. Bland annat stärkt upp kontroll och uppföljning av fordon och chaufförer och tillsatt en person som aktivt arbetar och ansvara för detta. Företaget har även investerat i nya och fler nedladdningscentraler så data automatiskt laddas in i analysverktyg.

Enligt företaget gör åtgärderna att man får en mycket bättre kontroll på hur det ser ut och samtidigt får chaufförerna en snabb återkoppling.

Transportstyrelsen menar dock att åtgärderna inte är någon förmildrande omständighet då dessa kom till först efter myndighetens kontroll.

Det sammanlagda sanktionsbeloppet uppgår till 1 200 500 kronor men med hänsyn till bestämmelserna om begränsning av sanktionsbeloppet får sanktionsavgiften vara högst 800 000 kronor.

Enligt uppgifter från Bolagsverket hade företag en årsomsättning på 3 382 000 000 kronor för räkenskapsåret 2018.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*