annons
Hem » Notiser » Arbetsmiljöproblem för lastbilsförare i coronas kölvatten  

Arbetsmiljöproblem för lastbilsförare i coronas kölvatten  

Coronavirusets spridning och samhällets försök att begränsa densamma ställer till det för åkerinäringen. I ett pressmeddelande berättar Sveriges Åkeriföretag att man skickat ut frågor till 5.600 medlemsföretag och att svaren visar att alla segment inom åkerinäringen drabbas av coronaviruset i någon utsträckning.

Stora delar av samhällets verksamheter är pausade vilket påverkar en småföretagarbransch som åkerinäringen hårt. Sveriges Åkeriföretag har ställt ett antal frågor om hur åkerinäringen påverkas av pandemin och av försöken att begränsa smittspridning.  

– Många mår väldigt dåligt. Det här är små företag med korta löptider, som nu inte vet om de kommer att överleva fram till sommaren, säger Ulric Långberg, bransch- och kommunikationschef på Sveriges Åkeriföretag.  

Hårdast drabbade är distribution, där hälften av företagen har minskad arbetsbelastning, en femtedel har redan, eller kommer att behöva säga upp personal. Hos de som kör livsmedel svarar 23 procent att de fått mer att göra, samtidigt som 42 procent anger att de har mindre att göra. Så många som en fjärdedel av livsmedelstransportörerna har personal som är sjukskriven.  

Påverkan är minst i skog-, lantbruk- och tanktransporter. Inom skogslogistiken svarar så många 85 % att arbetsbelastningen är oförändrad.  

Ett stort arbetsmiljöproblem som tydligt syns i svaren är att förarna ses på med misstänksamhet. De har svårt att få frakthandlingar signerade och många berättar att de inte får lov att, som normalt, till exempel låna toalett eller få en kopp kaffe ute hos kunder.  Några vittnar om att kunder stängt igen och inte finns att få tag på, vilket gör att körningen varit förgäves. Av rädsla för smittspridning håller många förarna på avstånd, något som alltså innebär stora problem för den enskilde. 

– Vi vill uppmana alla att ta det lugnt. Våra förare behöver kunna göra sitt jobb, och vi ber er att behandla dem väl. Transporter är samhällsviktiga. Utan lastbilsförarna hade det inte funnits toapapper och makaroner på butikshyllorna, så hjälp oss att göra ett så bra jobb som möjligt, säger Ulric Långberg. 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*