annons
Hem » Notiser » Avancerad datainsamling banar väg för självkörande lastbilar

Avancerad datainsamling banar väg för självkörande lastbilar

Att göra en lastbil helt självkörande är inte enkelt. En av svårigheterna för forskarna som utvecklar framtidens teknik är att säkerställa att fordonet agerar säkert i alla förhållanden. Enligt ett pressmeddelande från Safer behöver fordonens beslutssystem därför tränas för att veta hur det ska göra rätt i varje enskild situation. Till detta behövs det stora mängder information från verklig trafik så att systemen kan skapas baserat på verkliga förhållanden. Det är den här informationen, som sedan ska ligga till grund för att bygga en säker mjukvara, som kan göra lastbilar självkörande i framtiden.

Ett projekt som kommer att bidra till insamlandet av information är Vinnonas FFI-projekt Autofreight. Detta genom insamling av data från verklig trafik på riksväg 40 mellan Göteborgs hamn och industriparken Viared utanför Borås.

– Vi kommer samla mycket stora mängder data av hög kvalitet med vår unika utrustning. Varje dag under minst sex månader kommer lastbilen att köra flera gånger mellan Göteborgs hamn och Viareds Industripark, en sträcka på ca 75 kilometer enkel väg, säger projektledare Christian Berger som är forskare inom samarbetsplattformen Safer

Detta innebär att en exakt vägsträcka kommer dokumenteras i väldigt många olika kör- och väderförhållanden; sol, regn, is och mörker och med olika typer av fordon runt omkring. Preliminärt kommer över 100TB data att samlas in. Informationsplattformen som skapas är helt unikt i sitt slag och bidrar till att forskare kommer kunna ta stora steg framåt inom utvecklingen av pålitliga automatiserade system. Ett exempel är att forskarna som ett nästa steg, kommer att tillämpa så kallad maskininlärning för att lära fordonet att hitta andra fordon och skyltar i vägmiljön och agera på lämpligt sätt.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*