annons
Hem » Notiser » Avtal klart för miljöarbetarna

Avtal klart för miljöarbetarna

I onsdags träffade Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) och Svenska Transportarbetareförbundet överenskommelse om nytt avtal för miljö- och renhållningsföretag.

Avtalet gäller i tre år från 1 april och följer enligt BA den tidigare etablerade nivån på arbetsmarknaden. Avtalet omfattar cirka 4500 arbetstagare och innebär en löneökning på 1787 på tre år (första året med 590 kronor, år två med 553 kronor och år tre med 644 kronor). Det motsvarar 6,5 procent, räknat på genomsnittslönen som i dag är 27 067 kronor i renhållningsbranschen.

Transport hade hoppats på en ännu högre löneökning men förhandlingsläget är svårt. Tommy Wreeth som är fackets förhandlingsansvarige konstaterar att arbetsgivarna agerar allt mer centraliserat i avtalsrörelserna. Enligt en artikel i Transportarbetaren har facken svårt att få igenom några förbättringar över huvud taget. Man får ”betala” med lägre löneökning.

Något facket försökt få igenom är en fond som ska göra det möjligt för slitna renhållningsarbetare att gå i pension något eller några år tidigare. Detta finns för hamnarbetare men inom miljöbranschen säger arbetsgivarna nej. I årets avtal har man enats om att tillsätta en gemensam arbetsgrupp som ska titta på frågan.

Båda parter har rätt att senast den 30 september 2018 säga upp avtalet till upphörande den 31 mars 2019.

– Förhandlingarna har varit konstruktiva och vi har haft en bra dialog med Transport. Vi är glada att ha träffat ett avtal som ligger i linje med märket, säger Maria Lindh, avtalsansvarig miljö på Biltrafikens Arbetsgivareförbund.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*