annons
Hem » Artiklar » Bärgare ser ökat problem med vinterkörning

Bärgare ser ökat problem med vinterkörning

Antalet lastbilar som får problem under körning i vinterväglag ökar. Det menar Mattias Haglund på Bärgningstjänst Dalarna. I en artikel i dagens Falu Kuriren säger han att problemet ökat de senaste åren och att utländska lastbilar står för merparten av bärgningsjobben.

– Det har varit ganska stökigt den här vintern, i går hade vi över tio lastbilar som hade kört fast, och en som hade vält, säger Mattias Haglund till tidningen.

Hans teori är att många utländska lastbilar kör på undermåliga vinterdäck. Även om dessa är godkända som vinterdäck menar han att de har en felaktig gummiblandning för det svenska klimatet. Mattias Haglund säger att gummiblandningen är för hård och därmed inte ger samma grepp som en mjukare gummiblandning. Att köra på vinterdäck med mjukare gummiblandning skulle kanske hjälpa på de svenska vintervägarna men å andra sidan vara ett problem när lastbilarna rullar på vägar med ett mildare klimat.

– Skulle de köra på de däck som vi har där nere så tar de slut direkt, de blir alldeles för varma, säger Mattias Haglund till Falu Kuriren.

Ett annat problem som han reagerat på är att lastbilarna är fellastade. För mycket last akterut och mindre över drivhjulen gör också att lastbilarna får problem med det svenska vinterväglaget enligt Mattias Haglund.

Lösningen på problematiken skulle vara att politikerna ställde tuffare krav gällande vinterdäck. Och hade Sverige precis som Norge haft krav på snökedjor hade många av dagens problem undanröjts tror bärgaren Mattis Haglund.

 

Läs mer:

Norge på väg mot tuffare vinterdäckskrav

En kommentar

  1. Detta är ett problem som alla utan skygglappar har förstått. Det går inte att skapa lösningar för bättre framkomlighet på vägarna när de som är invalda
    i rikshospitalet inte kan sätta ner foten och komma med konstruktiva åtgärder. Skapa en polis som kan ta tag problemen, sätt körförbud på fordon som är undermåliga, inför samma lagar som Norge har beträffande vinterdäck. Beslagta fuskarnas fordon, då blir det kanske inte så intressant att kör i Sverige. Lennart Maur. Örkelljunga.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*