annons
Hem » Artiklar » Bärgare vädjar om säkerhet

Bärgare vädjar om säkerhet

Våra bärgare är våra kollegor. De ser till att våra vägar öppnas så snabbt som möjligt och de hjälper chaufförer som har problem. Tyvärr tvingas de göra det med ögon i nacken eftersom alldeles för många trafikanter inte visar tillräcklig hänsyn.

– Det är så tråkigt att hela tiden känna av hotet mot den egna säkerheten, säger Lucas Falk som kör bärgningsbil längs E4 när vi ringer honom för att få en klar bild av säkerhetsläget för våra bärgarkillar.

Detta mot bakgrund av att vi såg hans vädjan om respekt och trygghet i ett facebook-inlägg,  där han filmat två tunga lastbilar som låg i omkörning och valde att, istället för att sakta in och ge bärgaren arbetsro, fortsätta omkörningen in hög hastighet och köra så nära att de körde över Lucas koner.

– Jag hade tydlig varningssskylt med blinkande ljus högt upp på bärgningsbilen, ändå var det ingen som slog av, berättar han. Tyvärr tvingar detta oss att jobba mycket långsammare då vi hela tiden måste hoppa undan när det kommer fordon som inte visar att de ser oss eller tänker ta det försiktigt.

Just vid det här tillfället höll Lucas på att hjälpa en personbilsförare som tappat hjulet. Den bilen stod på den smala vägrenen på E4 vid Markaryd och Lucas hade bärgningsbilen bakom peesonbilen.

Längen här sträckan av E4 är det naturligtvis extra riskfyllt eftersom vägrenarna är så smala att vi ofta jobbar ute i det högra körfältet efter en olycka eller ett stopp, förklarar Lucas.

Trailer har i ett flertal artiklar beskrivit just det här problemet, se bl.a.: https://www.trailer.se/svar-lastbilsolycka-pa-e4-vid-markaryd/. Ett problem som först visade sig inte finnas i statistiken hos Trafikverket då olyckorna här sällan ledde till personskador men väl omfattande stopp då det flera gånger hänt att två tunga lastbilar kolliderat redan innan bärgaren hunnit fram. Detta då den en av dem fått stopp och det inte funnits plats på vägrenen.

Efter att det nu hänt sammanlagt två dödsolyckor finns problemet på bordet hos Trafikverket, som dock inte ser någon ekonomiskt försvarbar möjlighet att åtgärda trafikfällan som en gång skapades i besparingsiver och som idag är ett arbetsmiljöproblem för framför allt bärgarna som jobbar längs vägen, som har så lite trafik att det inte motiverar TMA-bilar.

– Jag vill bara nå ut till alla och be om respekt för oss och det arbete vi utför, säger Lucas. Kan vi jobba tryggt och effektivt minskar avstängningstiderna och det gynnar alla, så snälla, sakta in, visa att ni ser oss och håll ut så vi slipper springa varje gång det kommer ett fordon i högerfilen.

Lucas inlägg med filmen ligger på Trailers Facebook-sida.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*