annons
Hem » Notiser » Bil Sweden kritisk till Trafikanalys rapport

Bil Sweden kritisk till Trafikanalys rapport

Trafikanalys publicerade tidigare i veckan sin rapport ”Godstransporter i Sverige – en nulägesanalys.” Branschorganisationen Bil Sweden benämner rapporten som gedigen och att den drar flera intressanta slutsatser. En av dem är dock mindre träffsäker enligt Bil Sweden, nämligen påståendet att godstransporternas energieffektivitet utvecklas negativt, vilket man menar utgår ifrån en föråldrad mätmetod.

– Energieffektivitet mäts fortfarande per tonkilometer, ungefär som att vi aldrig skulle transportera annat än stål, betong och timmer i olika mängder. Det behövs mått som visar värdeutvecklingen också, säger Bertil Moldén, vd för Bil Sweden, i ett pressmeddelande.

Enligt pressmeddelandet har transporter med lätta lastbilar ökat kraftigt det senaste decenniet, inte minst i urbana områden. Fler och lättare transporter drivs av strukturella orsaker. Ekonomin utvecklas, varor förädlas och blir mer värda men väger mindre. Lagerhållningen minskar, krav på tidspassning ökar och tjänsteleveranserna blir fler. Allt detta är positivt för samhällsekonomin skriver Bil Sweden.

Energieffektiviteten hos lätta fordon har samtidigt förbättrats snabbt, vilket figuren nedan visar. Utsläppen har i själva verket minskat trots att transporterna ökar menar branschorganisationen.

-Fordonstillverkarna arbetar hela tiden med ökad transporteffektivitet och det finns stor potential. Längre och tyngre fordon är en del av det. Samtidigt är det viktigt att se att fler lätta transporter är tecken på en positiv utveckling, annars riskerar samhällets åtgärder att bli verkningslösa, eller i värsta fall kontraproduktiva mot tillväxt och jobb, avslutar Bertil Moldén.

Bild1

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*