annons
Hem » Notiser » Blivande yrkesförare bjuds på halkträning
Henrik Sjögren, trafikskadespecialist Fotograf: Olle Melkerhed

Blivande yrkesförare bjuds på halkträning

Vanliga orsaker till lastbilsolyckor är den mänskliga faktorn och yrkesförare har därför ett stort ansvar. För att minska trafikolyckor där lastbilar är inblandade bjuder Länsförsäkringar Västernorrland blivande yrkesförare på en riskutbildning med övning på halkbana, berättar Länsförsäkringar i ett pressmeddelande.

Den 19 februari bjuds eleverna i årskurs tre på Transportgymnasiet i Sundsvall på en heldagsutbildning på flygbasen Föne utanför Ljusdal. Under dagen får eleverna en teoretisk riskutbildning och får även köra halkbana med instruktör.

– Vi nappade direkt på erbjudandet från Länsförsäkringar eftersom halkbanekörning är något vi vanligtvis inte erbjuder inom transportutbildningen. Att ha övat att köra lastbil på vinterväglag är otroligt värdefull kunskap för våra elever innan de ger sig ut i yrkeslivet, säger Peter Lundberg, lärare på Transportgymnasiet i Sundsvall.

Riskutbildningen tar upp distraktion, nykterhet, vinterväglag, friktion, hastighet och lastsäkring. Henrik Sjögren, motorskadeexpert från Länsförsäkringar Västernorrland håller i utbildningen:

– Vi tycker det är viktigt att yrkesförare tidigt får en förståelse för vilka risker som finns och vilka konsekvenser olyckor får där en lastbil är inblandad. Därför vill vi dela med oss av vår kunskap om trafiksäkerhet så att yrkesförare och andra trafikanter ska få en så säker vardag som möjligt.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*