annons
Hem » Notiser » Böter efter att ha kört 52-tons ekipage på bro för 7 ton

Böter efter att ha kört 52-tons ekipage på bro för 7 ton

Hängbron i Tegnäset i Västerbotten är nu öppen för trafik igen, ett år efter att en 52 tons lastbil körde över bron som är dimensionerad för 7 ton, meddelar Trafikverket. Eftersom högsta tillåtna fordonsvikt var väl skyltad dömdes föraren för vårdslöshet i trafik.

Det var den 16 oktober 2017 som en yrkesförare körde över den 108 meter långa hängbron i Tegsnäset med sitt 52 ton tunga fordon, trots att brons högsta tillåtna fordonsvikt 7 ton var tydligt skyltad. Föraren skulle leverera virke till företaget Tegsnässkidan och körde en mindre lågtrafikerad grusväg som normalt inte används av yrkestrafik.

– Föraren hade en extrem tur att bron höll, hade han hamnat i Umeälven skulle han inte ha överlevt, konstaterar Trygve Egerth, projektledare enskilda vägar, Trafikverket.

Hängbron i Tegsnäset blev illa skadad och stängdes för all trafik. Hela bron hade flyttats ur sitt läge och bland annat var en balk under bron skadad, räckesståndare blev söndervridna, anslutningen mot norra brofästet skadades. Föraren polisanmäldes och i väntan på dom fick inget renoveringsarbete utföras då det kunde påverka rättsprocessen.

Den 28 september 2018 ägde domen laga kraft och renoveringen kunde påbörjas. Hängbron är en av 4000 broar som ingår i det enskilda vägnätet.

– Tack vare lokala förmågor och vägföreningen tog det bara två dagar att laga bron, till en kostnad av 112 300 kronor, exklusive moms, berättar Trygve Egerth och fortsätter:

– Bron renoverades 2016 för en knapp miljon, där Trafikverket stod för 70 procent av kostnaden, Vindelns kommun för 20 procent och vägföreningen för 10 procent. Det var därför extra tungt att få beskedet att bron var sönderkörd.

För att förhindra tunga och stora fordon att passera bron i framtiden så kommer en hängande balk med varningstext att monteras i vardera änden av bron, med fri höjd för snöröjningsfordon, men inte stora fordon.

– Det är en åtgärd vi troligast kommer att använda på andra broar på enskilda vägar. Utan en tydlig skyltning hade vi aldrig fått en dom i målet. Det är viktigt att vägföreningarna håller efter sly och ser över skyltningen, säger Trygve Egerth.

Yrkesföraren åtalades för vårdslöshet i trafik. Han fick 6 000 kronor i dagsböter för sin förseelse och ska betala närmare 24 000 kronor i skadestånd till Trafikverket.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*