annons
Hem » Notiser » Bötesbelopp för bristfällig lastsäkring ingen ministerfråga

Bötesbelopp för bristfällig lastsäkring ingen ministerfråga

Storleken på böter vid bristande lastsäkring är inte en ministerfråga. Detta framgår av ett svar från Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en skriftlig fråga ställd av Thomas Morell (SD).

Det var för knappt två veckor sedan som Thomas Morell ställde frågan om Tomas Eneroth tänkte vidta åtgärder för att höja böterna för bristfällig säkring av last. Morell menade att ett skäl till att det slarvas med lastsäkringen är ”de anmärkningsvärt låga böterna”. I dagsläget 1500 kronor.

I sitt svar skriver Eneroth att bötesbeloppens storlek inte är något ministern råder över. Enligt Eneroth är det Riksåklagaren som beslutar om detta vilket har fastställts i Riksåklagarens föreskrifter (1999:178).

Eneroth redovisar också om den utredning regeringen har tillsatt om effektivare kontroller av yrkestrafiken. I uppdraget ingår bland annat att föreslå vilka överträdelser av bestämmelserna på yrkestrafikområdet som bör vara föremål för en sanktionsväxling. Det vill säga att myndigheten själv kan besluta om sanktionsavgifter utan att gå via domstol.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*