annons
Hem » Artiklar » Bringchaufförer fick rätt svar – innan provet

Bringchaufförer fick rätt svar – innan provet

Chaufförer som körde för norska postens slovakiska åkeri Bring Trucking fick rätt svar upplästa inför ett prov i trafiksäkerhet. Detta avslöjas i en video filmad med dold kamera som för en tid sedan publicerats på de norska nyhetssajterna Aftenposten.no och Aftenbladet.no och som en av våra läsare nyligen uppmärksammade oss på.

Videon filmades i mars 2015 av den rumänske chauffören Lucian Mititelu som jobbade för Bring Trucking från 2012 till sommaren 2015. Enligt Lucian skulle de samlade chaufförerna genomföra ett prov i trafiksäkerhet men instruktören var försenad. Då säger en medarbetade från Bring Trucking att de skulle börja med provet för att spara tid. Hon dikterar då de rätta svaren till provet som de alltså ännu inte genomfört.

– En sådan här kurs borde ta flera timmar, här tog det 20 minuter, säger Lucian Mititelu.

Enligt Lucian Mititelu var detta inte heller en engångshändelse.

– Nej, men andra gånger filmade jag inte. Jag var inte förberedd eller tänkte inte på det, säger han.

Ju längre Lucian Mititelu stannade i bolaget desto klarare blev det för honom att han måste dokumentera fusket.

Posten Norges presschef Johan Eckhoff bekräftar för Trailer att videon finns och är filmad vid en test av chaufförer inom Bring Trucking.

– Det stämmer. Så fort vi fick kännedom om videon sade vi dock upp samarbetet med den externa kursleverantören, säger Johan Eckhoff till Trailer.se

Han säger även att alla chaufförer som genomgått provet kommer att få göra om detta.

Lucian Mititelu framförde även kritik till att Bring Trucking, som han menade, bidrog till social dumping. På senare tid har det framkommit i media att chaufförerna – som för det mesta kör i Norden och andra nordeuropeiska länder och kan ligga ute så länge som sex veckor i sträcka – kör för slovakiska löner, vilket ger en timlön motsvarande 34 norska kronor (knappt 37 sek).

– Vi menar att detta om social dumping är fel. Vår utgångspunkt är att vi följer de lagar och regler som finns inom EU, sedan kan man förstås alltid tycka olika om hur regelverket ser ut, säger Johan Eckhoff med eftertryck.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*