annons
Hem » Notiser » Bron invigd i Sundsvall

Bron invigd i Sundsvall

Med invigningstal av H.M. Konung Carl XVI Gustaf och ett färgsprakande fyrverkeri öppnades i dag den 2 109 meter långa Sundsvallsbron för trafik. Nästan ett år före tidplan rullar nu trafiken på hela den två mil långa nya E4-sträckningen.

Tusentals Sundsvallsbor hade samlats vid Sundsvalls inre hamn för att se invigningen. Vid ceremonin deltog kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall Peder Björk, Trafikverkets generaldirektör Gunnar Malm, framtidsminister Kristina Persson och H.M. Konung Carl XVI Gustaf.

– Vi har byggt en väg som gör det storslagna landskapet rättvisa, och där staden mellan bergen kommer att glittra vackert från bron. Nya E4 ersätter en olycksdrabbad väg, vilket förbättrar trafiksäkerheten, framkomligheten och miljön för många generationer framöver. Jag känner mig stolt, glad och nöjd med vad vi har åstadkommit och hur vi i projektet har genomfört det, sade Trafikverkets projektchef Magnus Lundberg.

Sundsvallsbron beräknas avlasta centrum med 17 000 bilar per dygn och kommer att ge positiva effekter på både miljön, trafiksäkerheten och framkomligheten i centrala Sundsvall. Restiderna blir upp till 20 minuter kortare.

Diskussionerna om den nya vägen går så långt tillbaka som till 1950-talet. När nya E4 Sundsvall började byggas i mars 2011 var den planerade sluttiden satt till hösten 2015, men redan i november i år öppnades större delen av den nya sträckningen för trafik.

Fakta:  
20 km ny E4 (motorväg)
5 trafikplatser
33 broar, varav Sundsvallsbron är störst och sträcker sig 2 109 meter över Sundsvallsfjärden
Avlastar Sundsvalls centrum med drygt 17 000 fordon per dygn
Kostnad: 4,6 miljarder kronor (prisnivå 2012)

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*