annons
Hem » Artiklar » Chaufför gripen – körde vidare trots att färdskrivaren beslagtagits
Arkivbild. Fordonen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Foto: Ralph Andersson

Chaufför gripen – körde vidare trots att färdskrivaren beslagtagits

I tisdags eftermiddag gjorde trafikpolisen i Norrbotten kontroll av kör- och vilotider på inkommande lastbilar vid gränsen i Övertorneå. En fisktransport stoppades och efter genomgång av frakt- och tullhandlingar samt färdskrivare kunde polisen konstatera att det saknads registrering för cirka 40 mils körning. Misstankar väcktes om att färdskrivaren var manipulerad och polisen tog därför denna och annan utrustning i beslag för ytterligare undersökning.

Chauffören och åkeriet rapporterades och polisen informerade också om att dragbilen inte fick köras från platsen. 

Ekipaget klampades ej. Förklaringen från polisen är att trailern inte ingick i brottet så en annan dragbil hade kunnat komma och hämta den. När det gäller dragilen hade denna kunnat få köras till närmaste verkstad för installation av ny färdskrivare.

På onsdagsmorgonen upptäckte polisen att ekipaget lämnat platsen. Man tog då kontakt med en trafikgrupp i Sundsvall som hade en kontroll på E4 vid Armsjön. 20 minuter efter telefonsamtalet kom fisktransporten körande och stoppades. Någon färdskrivare fanns inte i dragbilen.

Chauffören greps och rapporteras för överträdelse av myndighets bud, otillräcklig dygnsvila och för att ha kört utan färdskrivare.

En förundersökning har inletts och denna leds av åklagare. När det gäller manipulation av färdskrivare kan detta räknas som dataintrång där straffskalan går från dagsböter till fängelse. Åklagaren kan även rikta in sig på åkeriet och kräva företagsbot. Tidigare fall har resulterat på bot i storleksordningen 200 000 kronor.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*