annons
Hem » Notiser » Covid-19-undantaget gäller bara i Sverige

Covid-19-undantaget gäller bara i Sverige

I går beslutade Transportstyrelsen om undantag gällande kör- och vilotiderna till följd av den rådande covid-19-epidemin. Beslutet väckte genast frågor varav en var om avsaknaden om krav på kompensation även gäller om man kör i andra EU-länder. Svaret från Transportstyrelsen är att undantaget bara gäller för körning i Sverige, men att man inte ska riskera påföljd i annat EU-land om man nyttjat undantaget här hemma.

– Vi har skickat in beslutet till EU-kommissionen som i sin tur har ska ha skickat ut det till samtliga medlemsländer för att de ska känna till vårt undantag, säger Maria Hed vid Transportstyrelsen.

Detta ger dock ingen garanti för att varje enskild polis inom EU har koll på undantaget varför det kan uppstå en diskussion kring frågan om man blir stoppad.

– Därför är det viktigt att man har med beslutet i lastbilen när man är ute och kör, säger Maria Hed.

Än så länge finns beslutet dock bara tillgängligt på svenska vilket man får anta kan bli ett problem när man visar fram det till en polis ute i Europa.

– Det är sant. Det är inget vi tänkt på i nuläget. Vi får ta det till oss och se om vi kan lösa detta på något sätt, säger Maria Hed.

Enligt Maria Hed ska liknande undantag ha tagits fram även i andra länder, så de flesta poliser bör vara medvetna om situationen.

När det gäller hur undantaget påverkar vägarbetstidslagen kommer Transportstyrelsen med ytterligare information senare idag. Huvudregeln är dock att om man vill åberopa undantaget vid en kontroll ska man ha det med sig i lastbilen de 30 dagar det gäller samt påföljande 28 dagar. Beslutet ska sedan sparas av åkeriet i ytterligare ett år.

 

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*