annons
Hem » Notiser » Dags för Volvo-mekaniker att tävla
VOLVO VISTA SEMIFINAL

Dags för Volvo-mekaniker att tävla

Snart hålls finalen i VISTA, världens största tävling för verkstadspersonal. Sedan den första tävlingen genomfördes 1957 har arbetet för personalen i verkstäderna förändrats, arbetsmiljön har förbättrats och tekniken har utvecklats.

Laget ”Just for Fun” från Wist Last och Buss i Västerås kvalificerade sig som ett lag av 32 till världsfinalen i VISTA (Volvo International Service Training Award) som hålls den 31 maj-1 juni i Göteborg. Tävlingen är öppen

för all verkstadspersonal som arbetar med Volvos lastbilar eller bussar. Målet är att öka personalens kompetens och höja kvaliteten på arbetet i verkstäderna runt om i världen.

Kent Medin är lärare på Volvo Lastvagnars skola för mekaniker i Göteborg, Sverige.

Kent Medin är lärare på Volvo Lastvagnars skola för mekaniker i Göteborg, Sverige.

– Jätteroligt att vi har ett svenskt lag i finalen och vi hoppas mycket på dem, de kan gå hela vägen, kommenterar Hans Börjesson, chef för svenska marknaden.

Sedan VISTA hölls för första gången 1957 har en rad förändringar skett i verkstäderna. Då var jobbet oljigt, smutsigt och krävde fysisk styrka. I dag ser situationen helt annorlunda ut.

– Fordonsutvecklingen kräver att mekanikern utbildas därefter. Det krävs en helt annan kunskap idag inom både mekanik, elektronik och IT-system. Det gör att en mekaniker nuförtiden har mycket högre status än förr, säger Kent Medin, lärare på Volvo Lastvagnars skola för mekaniker.

I dagens verkstäder är arbetet mer finmekaniskt. Fordonen kopplas upp online för datoriserade tester och kontroll av fordonets status. Nya mjukvaror kan ofta installeras online istället för att fysiska komponenter byts ut.

För att säkerställa att alla Volvos verkstäder runt om i världen håller högsta kvalitet finns unika utbildningar för Volvomekaniker på alla nivåer, anpassade för förutsättningarna på olika marknader. Dessutom testas alla mekaniker kontinuerligt och vidareutbildas om kunskapsluckor upptäcks.

VISTA är ett komplement till de interna utbildningsprogrammen. Över 18 000 personer från 96 länder deltar i tävlingen som börjar med ett teoriprov.

– Det triggar deltagarna att läsa på och lära sig mer. Under VISTA är alla i laget involverade, vilket gör att samarbetsförmågan utvecklas enormt, säger Kent Medin.

En annan förändring är att andelen kvinnor i verkstäderna har ökat – vilket även visar sig i VISTA. 2013 var fem procent av alla tävlingsdeltagare kvinnor medan det i år är sex procent. I ett av de brasilianska finallagen tävlar Natalia Aparecida de Gaspri Silva som är Aftersales Administrative Assistant i verkstaden Auto Sueco São Paulo. Hon har nio års erfarenhet från verkstaden.

– VISTA hjälper mig att öka min tekniska erfarenhet, ger mig en bredare förståelse för de dagliga utmaningarna i verkstaden och visar betydelsen av lagarbete, i synnerhet när det sker på ett integrerat och sammanhängande sätt, säger hon.

Fakta om VISTA
VISTA är en tävling för verkstadspersonal inom Volvo Lastvagnars och Volvo Bussars globala servicenätverk. Det är den största tävlingen i världen i sitt slag med över 18 000 deltagare från 96 länder. Tävlingen startade 1957 i Sverige och har sedan dess blivit internationell och hålls vartannat år. Det främsta målet med VISTA är att utveckla och förbättra personalens kunskaper och färdigheter, deras förmåga att arbeta i grupp samt att förbättra kvaliteten på det utförda arbetet. I förlängningen leder VISTA till förbättrad kundservice och ökad kundnöjdhet.

Lagen består av två till fyra personer och tävlingen startar med tre omgångar med teoretiska frågor som lagen svarar på i sina verkstäder. Därefter går de bästa lagen vidare till regionala semifinaler, varifrån 32 lag kvalificeras till världsfinalen som hålls i Göteborg, Sverige. Inom begreppet verkstadspersonal ryms kundmottagare, reservdelspersonal, tekniker och mekaniker.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*