annons
Hem » Notiser » Daniel är Sveriges bästa unga lastbilschaufför

Daniel är Sveriges bästa unga lastbilschaufför

Daniel Kvist från Linghem i Östergötland tog segern i SM för lastbilschaufförer i hård konkurrens med skickliga motståndare från hela Sverige. Enligt ett pressmeddelande var det avgörande hans lugn och säkerhet i alla moment.

I april ställdes Yrkes-SM i Helsingborg in på grund av coronapandemin, men den 15-16 oktober genomfördes ändå TYA SM för unga lastbilschaufförer och unga flygmekaniker i samarbete med Linköpings kommun. Sju unga lastbilschaufförer tävlade i moment som backning med släp och manöverbana med lastbil. Alla tävlande visade stor skicklighet men det var Daniels förmåga att hålla nerverna i schack som gav honom titeln.

– Det känns fantastiskt bra. Jag tror att jag vann för att jag tog det lugnt och genomförde varje del sakta men säkert. Det spelar nog också roll att jag varit i branschen länge. Min pappa har ett åkeri så man kan säga att jag tränat på det här sedan barnsben, kommenterar Daniel segern.

Han har alltid gillat stora fordon och maskiner. I dag kör han maskintrailer vilket innebär nya utmaningar varje dag.

— Det gäller att ha huvudet med sig och fundera på hur man ska lastsäkra när lasten är tung och bred. Jag gillar också att yrket är fritt. Att man kan styra sig själv.

Daniel fick sin utbildning på Vreta Utbildningscentrum, en skola han tycker bra om.

– Det är en jättebra skola med engagerad personal och bra fordon. Jag har lärt mig hur mycket som helst!

På den klassiska frågan om hur det känns att vinna svarar Daniel:

– Det är jättekul och en bedrift så klart, inte minst för mig personligen, men sen antar jag att man blir attraktiv på arbetsmarknaden också.

Under TYA-SM i Linköping fick max 50 personer närvara på grund av coronapandemin, vilket är en stor skillnad mot vanliga Yrkes-SM som brukar locka tusentals åskådare. För TYA var det ändå viktigt att genomföra SM för både lastbilschaufförer och flygmekaniker i år.

– De här ungdomarna har kämpat för att kvalificera sig till SM så vi ville ge dem chansen att genomföra tävlingen. Att bli Sveriges bästa yrkesförare är ett stort plus i deras cv, säger Syréne Alphonse, projektledare på TYA.

På andra plats kom Richard Ryberg från Fristad och trea blev Hampus Högberg från Härnösand. Nästa Yrkes-SM är planerat till 2022 i Växjö.

Från vänster till höger i bild: På andra plats – Richard Ryberg från Fristad, första plats Daniel Kvist från Linghem och trean Hampus Högberg från Härnösand.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*