annons
Hem » Artiklar » De norska bärgarna i tv-serien ”Ice Road Rescue” är tillbaka

De norska bärgarna i tv-serien ”Ice Road Rescue” är tillbaka

De norska bärgarna är tillbaka med nya uppdrag i hårt väder och besvärliga körförhållanden. Säsong 5 av ”Ice Road Rescue” har premiär 8 oktober på National Geographic enligt ett pressmeddelande från Fox Networks Group.

Under vintern förvandlas många norska vägar till isiga, nyckfulla och ibland livsfarliga platser. I den nya säsongen fortsätter man följa bilbärgarna Thord Paulsen, Bjørn Lægreid, Jo Roger och Ole Henrik Blengsli som under extrema förhållanden och långa nätter håller vägarna öppna.

De extrema förhållandena överraskar många som inte känner till de norska vintervägarna. Dåliga, slitna däck och brist på användning av snökedjor är ofta orsaken till lastbilsolyckor. Olyckorna är många och utländska lastbilar dominerar statistiken.

— Myndigheterna skärpte kraven för vinterdäck förra året och införde möjligheten att stoppa lastbilar vid gränsen om de har för dåliga däck, säger Bjørn Lægreid.

Tillfälligheter kan ofta vara det som förhindrar allvarliga frontalkollisioner och skador. Fordonets placering efter en olycka kan också skapa farliga situationer för trafiken som passerar olycksplatsen. Många bärgningar är därför riskabla.

— I årets säsong finns det flera exempel på att en olycka ofta skapar en kedjereaktion av farliga händelser. Lastbilar passerar ofta olycksplatsen i hög hastighet, trafikanter i kö gör farliga omkörningar, räddningsarbetare har svårt att komma förbi och snöplogarna fastnar vid olycksplatsen och vägarna förblir därför osaltade och isiga, säger producent Anders Askeland i ITV Studios Norge.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*