annons
Hem » Artiklar » ”Det spelade ingen roll vad jag gjorde” – chaufförens egna ord direkt efter olyckan

”Det spelade ingen roll vad jag gjorde” – chaufförens egna ord direkt efter olyckan

Vid 13-tiden på måndagen välte en lastbil på en påfart till E22 i Lund. Ekipaget, en treaxlig dragbil med en treaxlig containertrailer, gick av körbanan och skar ner i diket där det blev liggande på högersidan. Enligt chauffören kände han en rörelse i ekipaget efter att ha gått ur rondellen som ledde ner till påfarten. När han försökte parera rörelsen hamnade högersidans hjul utanför körbanan och skar ner i den mjuka slänten.

– Vid det laget spelade det ingen roll vad jag gjorde. Det var omöjligt att få upp bilen igen, säger chauffören till Trailer.se.

Mannan, som driver ett åkeri med 16 lastbilar, berättar att han kört i Norge på vintervägar men ändå aldrig varit med om något liknande. Han är glad över att han använder bilbältet för när ekipaget väl lagt sig till ro var det bältet som höll honom kvar i förarstolen.

– Jag kunde suttit kvar där till räddningstjänsten kom, säger han.

Två bilister som stannat kom dock snabbt till undsättning och kunde hjälpa chauffören ut ur hytten.

– Jag hade aldrig klarat det själv. Jag hade bara passagerarstolen att ställa mig på och ta spjärn emot och då fick jag ändå bara upp förardörren några decimeter.

I väntan på sin kollega förbereder Lenny bärgningen efter bästa förmåga och möjlighet.

Bärgare från Donalds bilbärgning var snabbt på plats och enligt Lenny som kör en Volvo FH16 tungbärgare ser det ut att kunna bli ett relativt enkelt jobb. Han måste dock få hjälp av en annan av Donalds tungbärgare för att orka med.

– Det är ju lite vikt i ekipaget men när den andra bärgaren är här kommer vi välta det på rätt köl och sedan drar vi upp ekipaget på vägbanan igen, förklarar han.

Lastbilschauffören berättar att han känner sig ok så här direkt efter olyckan – men förstår att händelsen kan komma påverka honom senare. Just nu är han bara glad över att ha klarat sig så pass lindrigt som han gjort.

Väl ute i det mjuka var det inte mycket chauffören kunde göra för att undvika en olycka.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*