annons
Hem » Artiklar » Dödshot och bristande hänsyn drabbar vägarbetare

Dödshot och bristande hänsyn drabbar vägarbetare

– Det behövs en lagändring. Det går ju inte att lära miljoner människor att köra bil. Det borde vara en del av körkortsutbildningen hur man kör vid arbetena, säger Björn Porshammar, som jobbar vid ett vägarbete, till DN.

DN rapporterar idag, med anledning av en olycka på E18 i tisdags, att 91 procent av vägarbetarna känner oro för sin säkerhet i sitt arbete. Vid olyckan var det en lastbil som körde på en maskin som höll på att slå gräs och växtlighet längs E18.

Det riktigt tråkiga i sammanhanget är att den siffran ökat från 47% för tio år sedan och att allt fler vägarbetare dessutom berättar att de behandlas väldigt illa av trafikanterna som mycket väl kan tänka sig att hota vägarbetare som gör sitt jobb för att trafikanterna sk kunna komma fram säkert.

– Dödshot tillhör vardagen för många som arbetar på vägarna, fortsätter Björn i intervjun gjord av DN.

Under åren 2003–2015 skedde strax under 200 olyckor vid vägarbeten där vägarbetare blev drabbade, rapporterar DN. I sex fall dog vägarbetare. Efter 2015 finns det ingen sammanställd statistik om olyckor och dödsfall vid vägarbeten, enligt Sekos rapport ”Med fara för livet”.

Ett stort problem mi detta med en minskad hänsyn från trafiken är att det kostar allt mer att säkra arbetsplatserna för vägarbetare. Det kan handla om fler skyddsbilar, längre sträckor med sänkt hastighet, mobila fartgupp, mobila farkontrollskameror eller fler vägomledningar, vilket i förlängningen leder till ännu längre restider.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*