annons
Hem » Artiklar » Dubbla färdskrivarfusk fastnade i polisens nät
Veckans första kontroll vid gränsövergången i Övertorneå avslöjade en manipulerad färdskrivare. Foto: Polisen Norrbottensgruppen.

Dubbla färdskrivarfusk fastnade i polisens nät

Delar av Norrbottensgruppen vid polisens Trafiksektion region Norr jobbar denna vecka med gränsövervakning vid Övertorneå. Förutom kontroll av giltiga covidtester kontrollerar man även lastbilar som kommer över gränsen. Gruppen har vid flera tillfällen i år stoppat lastbilar där färdskrivare varit manipulerade och chaufförer kört på dubbla förarkort. Nu skulle ytterligare två lastbilstransporter läggas till listan av fuskare.

Den första lastbilen som stoppades visade sig ha en manipulerad färdskrivare. Utrustningen som användes för att manipulera färdskrivaren omhändertogs och chauffören och åkeriet rapporterades för brott. 

När det gäller manipulation av färdskrivare kan detta räknas som dataintrång där straffskalan går från dagsböter till fängelse. Åklagaren kan även rikta in sig på åkeriet och kräva företagsbot. Tidigare fall har resulterat på bot i storleksordningen 200 000 kronor.

Strax efter att den första fula fisken fastnat i polisens nät fick man napp igen. Denna gång var det en chaufför som körde på en annan persons förarkort. Chaufförens körkort omhändertogs och vederbörande rapporterades för brott. Även här kan de inblandade räkna med en saftig ekonomisk påföljd för tilltaget.  

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*