annons
Hem » Artiklar » Eldriven Volvo FMX i gruvtransport
Volvo FMX med elmotor kommer att rulla med malm mellan gruvan i Kaunisvaara och omlastningsstationen nära Gällivare.

Eldriven Volvo FMX i gruvtransport

I ett intressant utvecklingsprojekt ska Kaunis Iron nu använda sig av en eldriven FMX för att transportera järnmalm från gruvan i Kaunisvaara utanför Pajala till omlastningsstationen utanför Gällivare.

Från denna går malmen med eldrivna tåg till Narvik för export runt om i världen. Och nu kommer alltså också delar av den inledande lastbilstransporten att ske med el.

– Vår vision är att ha fossilfria transporter. Den här typen av utmaningar löser ingen ensam. Det gläder mig därför att vi samlat ett så starkt lag för att utmana de arktiska klimatet med tunga eldrivna fordon, säger Lars Wallgren som är logistikchef på Kaunis Iron.

Lars Wallgren är logistikchef på Kaunis Iron.

Till vardags är det ett 25-tal Volvo FH16-ekipage som rullar flera vändor om dygnet med en bruttovikt på 90 ton varav omkring 63 utgör nyttolast. Den eldrivna FMX:en som har en elmotor på 400 kW kommer till att börja med att rulla en vända om dygnet. Och med en bruttovikt på 32 ton har den då en lastförmåga på omkring 15 ton.

Detta är som sagt ett utvecklingsprojekt och längre fram är det också tänkt att man ska testa tyngre fordonskombinationer med eldrift.

– I produktutvecklingsarbetet är kundsamarbeten viktiga delar av vår utvecklingsprocess. Därför ska det bli spännande att följa och utvärdera Kaunis Irons test av vår eldrivna Volvo FMX i arktisk miljö, säger Ebba Bergbom Wallin som är affärsområdesansvarig för eldrivna fordon på Volvo Lastvagnar Sverige.

Servicen av den eldrivna FMX:en kommer att skötas av Wist Last och Buss. Sedan tidigare har Wist och Kaunis Iron ett mycket stort samarbetsavtal kring malmtransporterna. Och i tätt samarbete med Kaunis trafikledning sköter Wist service och reparationer av malmbilarna lokalt i Pajala och Junosuando.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*