annons
Hem » Artiklar » Eldrivna DAF i butiksdistribution

Eldrivna DAF i butiksdistribution

DAF Trucks har överlämnat de första ellastbilarna i ett projekt där den holländska stormarknadskedjan Albert Heijn ska leverera elektriskt till sina butiker. Enligt ett pressmeddelande från DAF kommer tre ellastbilar och två pluginhybridlastbilar ingå i det långsiktiga testet. De första bilarna levererades till transportörerna Simon Loos och Peter Appel Transport.

Albert Heijn har över 1 000 stormarknader i Nederländerna, Belgien och Tyskland. 2014 undertecknade de ”Green Deal for Zero Emission City Logistics”, som är ett initiativ där leverantörer, tekniker och myndigheter ingår. Syftet är att tillsammans undersöka hur man så snabbt som möjligt kan komma nära målet på leveranser utan utsläpp i stadsområden till 2025.

För Albert Heijn, DAF, Simon Loos, Peter Appel Transport och TNO (Netherlands Organisation for Applied Scientific Research) ger det här testet insikt i hur övergången till leveranser utan utsläpp kan ske.

Tre batteridrivna ellastbilar (DAF CF Electric), två pluginhybridlastbilar (DAF CF Hybrid) och en snabbladdningsinfrastruktur från VDL ingår i testet. CF Electric har en räckvidd på cirka 10 mil vid eldrift. CF Hybrid med E-Power Technology från VDL förenar två världar: eldrift i stadsmiljö (räckvidd upp till 5 mil) och dieselkörning utför stadsmiljöer.

DAF:s partners har för avsikt att samla in så mycket information som möjligt om de tekniska, operativa, ekonomiska och organisatoriska aspekter som ingår i att göra leveranser utan utsläpp till stormarknader. TNO kommer att analysera resultatet av testprojektet med avsikt att upprätta en strategi för implementering av leveranser utan utsläpp till stormarknader inom en snar framtid.

Testet av de fullständigt elektriska CF Electric-lastbilarna kommer inledningsvis att vara begränsat till transporter mellan Albert Heijns distributionscenter i Zaandam och stormarknaderna i Amsterdam. Med pluginhybridlastbilarna kan stormarknadskedjan även leverera till butiker längre bort från Zaandam med reducerat utsläpp. Lastbilsbatterierna kommer att laddas mellan transporterna på en laddningsstation vid distributionscentret i Zaandam.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*