annons
Hem » Artiklar » Elektriska sopbilar till Nordisk Återvinning
Volvo FE Electric

Elektriska sopbilar till Nordisk Återvinning

Nordisk Återvinning Service AB har beställt fem helt eldrivna lastbilar av Volvo Lastvagnar och nu har den andra lastbilen levererats. Det är en helt eldriven baklastare som kommer att sköta sophämtning i sydvästra Göteborg.

Nordisk Återvinning Service AB etablerades 2011 i Sverige och är ett helägt dotterbolag till Norsk Gjenvinning Renovasjon AS. Man inriktar sig mot kommuner och interkommunala bolag med insamling av hushållsavfall och har 150 anställda.

– Vi bestämde oss för att våga anta utmaningen för vi ser att det här med ellastbilar kommer mer och mer. Vi insåg att vi måste lära oss mer om detta och få vara med själva i den  utvecklingen. Vi är stolta över att Nordisk Återvinning, som alltid haft stort miljöfokus, är först i Göteborg med en Volvo FE Electric sopbil i produktion. Vi har arbetat länge till exempel med olika drivmedel för att ha så låg miljöpåverkan som möjligt, HVO100 i stället för diesel när det är möjligt, och även komprimerad gas. Sedan har vi även andra elfordon i vår flotta, säger Jørgen Nikolai Pettersen, vd på Norsk Gjenvinning Renovasjons, i ett pressmeddelande.

För uppdraget att hantera sophämtning i sydvästra Göteborg satte uppdragsgivaren Göteborgs Stad, Kretslopp och vatten, kravet att transporterna skulle ske med eldrivna lastbilar.

– Jag tycker att det är starkt och vågat av uppdragsgivaren att ställa det här kravet i sin upphandling. Det är imponerande av Göteborgs Stad, Kretslopp och vatten. De har högt satta miljömål och utmanar även sina utförare, trots att de är väl medvetna om att det blir högre kostnader, säger Jørgen Nikolai Pettersen.

Nu har den andra av totalt fem eldrivna lastbilar överlämnats till Nordisk Återvinning. Den första lastbilen, som levererades i april, 2020, är en Volvo FL Electric skåpbil som servar samma område som de övriga lastbilarna kommer att göra. Den senaste leveransen är en Volvo FE Electric sopbil och de kommande tre lastbilarna kommer också att vara Volvo FE Electric sopbilar och ha i princip liknande specifikationer. Detta är den hittills största ellastbilsaffären i antal för Volvo Lastvagnar i Sverige.

De eldrivna lastbilarna laddas antingen vid Nordisk Återvinnings driftkontor i Mölndal, eller hos Volvo Truck Centers anläggning i Mölndal. Företaget har en pågående dialog med kommunen om möjligheten till en snabbladdare någonstans i kommunen, vilken då förhoppningsvis skulle kunna användas för laddning av både lastbilar och bussar. Jørgen Nikolai Pettersen understryker hur viktigt det är med öppen dialog tillsammans med uppdragsgivaren.

– Det här är framtidens transporter och då måste man arbeta tillsammans för att lösa infrastrukturen. Det är många saker man behöver tänka på och som måste fungera i hela kedjan, säger han.

Nordisk Återvinnings första ellastbil, en FL Electric, har nu varit i trafik sedan i april, 2020. Jørgen Nikolai Pettersen delar med sig av de första reaktionerna.

– Förarna som kör lastbilen berättar att de bara får positiva kommentarer och många tummar upp. De mottar en hel del  frågor från allmänheten om hur den fungerar, och det finns helt klart ett allmänt intresse. Förarna vittnar också om hur nöjda de är att köra FL Electric. Prestandan är mycket bra, arbetsmiljön är mycket tyst och den går hela arbetsdagen på en laddning. Alla medarbetare tycker att det är riktigt spännande att vara med på elektrifieringsresan.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*