annons
Hem » Artiklar » En chaufför kör fyra lastbilar – samtidigt

En chaufför kör fyra lastbilar – samtidigt

Mercedes testar just nu att röja snö med fyra lastbilar på flygplats – med bara en chaufför. Detta är enligt ett pressmeddelande möjligt tack vare ett sammanlänkande system som kallas Remote Truck Interface där en av lastbilarna är ledare och de andra följer. Alla lastbilarna är likadant utrustade och kan växla mellan att leda eller följa i konvojen.

Den ansvarige chauffören väljer en enhet från en flotta med lediga semitrailerkombinationer och definierar denna som ”ledbilen”. Chauffören använder sedan en kontrollpanel för att definiera nummer och sekvens för de andra fordonen i konvojen. Chauffören styr bilarnas plogblad och annan utrustning medan bilarna styrs av varandra och GPS.

Lastbilarna ingår i projektet ”Automated Airfield Ground Maintenance” (AAGM) som Daimler driver tillsammans med flygplatsbolaget Fraport som driver ett 20-tal flygplatser världen över. Flygplatser med sina inhägnade områden, klara ”vägbanor” och strikta kontroll av fordon är perfekta miljöer för självkörande fordon enligt pressmeddelandet och snöröjningen är bara ett exempel på hur tekniken kan komma till praktisk nytta.

Genom att en enda person kan utföra en stor del av snöröjningen ökar beredskapen kraftigt. Det räcker med att ha en anställd på stand-by för att snabbt kunna komma igång med snöröjningen. ”Och just snabbhet är viktigt när det gäller flygplatser” skriver Mercedes i pressmeddelandet.

Samma princip kan också användas för sopning, gräsklippning och en mängd andra underhållsarbete på flygplatser.

Fakta:

Dragbilarna som används är fyrhjulsdrivna Mercedes-Benz Arocs 2045 AS, utrustade med den senaste generationen av OM 470 LA-motorn (Euro VI) på 428 hk/2100 Nm. Alla är utrustade med dubbel GPS-spårning (DGPS) och avancerad teknik för fordonskommunikation (V2V-kommunikation).

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*