annons
Hem » Artiklar » Eurolink har alkolås i alla lastbilar

Eurolink har alkolås i alla lastbilar

Debatten om rattfulla lastbilschaufförer har gått varm sedan en chaufför natten mot söndagen 22 januari körde av väg 23 utanför Växjö med drygt två promille i blodet. Bland annat har företrädare för ”Här stannar Sverige” lyft frågan om att transportköpare måste ta ett större ansvar för transporterna och föreslagit alkotester vid terminalerna liknande det system Bravikens pappersbruk införde för ett år sedan. Eurolink i Ljungbyhed har löst frågan på egen hand. Åkeriet som har 82 lastbilar i vagnparken har alkolås i samtliga bilar. Enligt en artikel i MHF:s tidning Motorföraren är det en självklarhet för åkeriet att ha alkolås i alla bilar.

– Säkerhet är viktigt för vårt varumärke och vi byter bilar vart tredje år. Det finns autobroms, trötthetsvarnare, körfältsvarnare och givetvis alkolås i alla, säger Maria Jönsson som är ansvarig för personal, miljö och trafiksäkerhet på åkeriet.

Maria har inte hört att någon av de chaufförer som kör för åkeriet uttryckt klagomål för att de måste blåsa i alkolåset innan de kan köra iväg.

Enligt artikeln finns det alkolås i ungefär hälften av alla svenska lastbilar och bussar. Patrick Magnusson som är trafiksäkerhetsansvarig på Sveriges Åkeriföretag menar att det skulle finnas i ännu fler om det ställdes krav på alkolås vid upphandlingar.

– Krav på alkolås vid upphandling och beställning av transporter och tjänster är det viktigaste påtryckningsmedlet om utvecklingen ska fortsätta. Och det måste den. Vi ska inte ha några påverkade förare på våra vägar, säger Patrick till tidningen.

Tidigare artiklar i ämnet:

Chaufförer ryter till mot Ikea

Olyckschaufför hade två promille

Över 20 chaufförer har fastnat i alkokontroller på pappersbruk

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*