annons
Hem » Artiklar » Extrem husflytt i Kiruna
Husflytt i Kiruna Foto: Hans-Olof Utsi

Extrem husflytt i Kiruna

Spektakulärt var ordet – minst sagt – när Ingenjörsvillan i Kiruna skulle flyttas. Villan som stod klar år 1900 är 23 meter lång, 19 meter bred, tre våningar hög och väger 300 ton. Det krävdes en 20-axlad Goldhofer-trailer och två sexhjulsdrivna Mercedes Actros för att klara uppgiften. Och inte minst skickligheten och kunskapen hos Kraftdragarna i Västerås som tog sig an transportuppgiften.

Det hela handlar förstås om den omtalade flytten av ett flertal byggnader i Kiruna till följd av sprickbildning som gruvdriften orsakat. Arbetet pågår för fullt och ett nytt centrum ska stå klart 2019-2021.

Wallners Specialtransporter i Falun sköter om transporterna men till flytten av Ingenjörsvillan kallades således förstärkning från Västerås in. I förarstolarna satt Rikard Eriksson och Magnus Marburger och det tog de båda lastbilschaufförerna sju timmar att flytta den grandiosa byggnaden de 3,2 kilometerna till dess nya boplats.

Läs mer: I senaste numret av Trailer finns ett sexsidigt reportage signerat Tomas Ek (text) och Hans-Olof Utsi (foto) om den spektakulära flytten.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*