annons
Hem » Artiklar » Färre lastbilschaufförer dödade i trafiken
Arkivbild - olycka
Arkivbild

Färre lastbilschaufförer dödade i trafiken

Under januari-juni 2017 har 109 personer omkommit i vägtrafiken, tre av dessa färdades i lastbil. Det visar de preliminära uppgifter som inkommit till Transportstyrelsen fram till den 2 juli 2017. Det är totalt tolv färre omkomna jämfört med motsvarande period 2016 och två färre när det gäller lastbilschaufförer.

Enligt ett pressmeddelande från Transportstyrelsen var elva av de omkomna yngre än 20 år medan 29 trafikanter var 65 år eller äldre. Av de omkomna hade tre färdats i lastbil (inklusive lätt lastbil), 77 färdats i bil, tio på motorcykel, två på övriga motorfordon, sju på cykel och tio var fotgängare. 39 bilister omkom i singelolyckor och 26 förolyckades i mötesolyckor. Två av de omkomna motorcyklisterna och fyra av cyklisterna kolliderade med motorfordon.

Trenden över omkomna som färdats i lastbil första halvåren är nedåtgående de senaste åren. De första sex månaderna 2016 omkom fem personer vid färd i lastbil, 2015 var motsvarande siffra sex personer och 2014 sju. 2013 omkom fem personer vid färd i lastbil.

Medelantalet omkomna totalt under första halvåret de föregående fyra åren 2013-2016 var 116 personer vilket innebär att antalet omkomna under januari-juni 2017 är sex procent lägre jämfört med den tidigare fyraårsperioden.

– Siffrorna är lite lägre än senaste fyraårsgenomsnittet, och lägre jämfört med 2016. Generellt är dock siffrorna mycket lika jämförbara år tillbaka i tiden, och det är förhastat att säga något om en utveckling. Snart börjar också sommarens semestrar på riktigt och många ger sig ut på vägarna. Den tid då det är roligt att vara på vägen är sorligt nog också den farligaste. Så jag hoppas att alla trafikanter tänker på att ta det lugnt i semestertrafiken, säger Ryo Yamazaki, statistiker på Transportstyrelsen.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*