annons
Hem » Notiser » Finansministern pressas om skatten på biodrivmedel

Finansministern pressas om skatten på biodrivmedel

Finansminister Magdalena Anderssons (S) pressas nu på svar om hur regeringen tänker hantera skatten på biodrivmedel. Det är centerpartiets Per Åsling som lämnat in en skriftlig fråga till finansministern där han undrar om hon tänker ta initiativ till en revidering av de beräkningar som ligger till grund för skatten på biodrivmedel. Han frågar även om Magdalena Anderssons syn på Sveriges möjligheter att behålla koldioxidskattebefrielsen för biodrivmedel även efter 2018.

Åsling menar enligt skrivelsen att läget just nu är akut för producenter och leverantörer av biodrivmedel då regeringens skattehöjningar på biodrivmedel gjort att volymerna av etanol och FAME minskat kraftigt.

Åsling skriver att branschen räknar med en årlig volymminskning på 150 000 kubikmeter med det nuvarande volymtappet på biodiesel. Samtidigt är etanolförsäljningen rekordlåg. Försäljningen av E85 sjönk med 40 procent under 2015 enligt Åsling.

Ett problem med regeringens skattepolitik enligt Per Åsling är att etanol och biodiesel ”straffbeskattas”, medan fossila drivmedel gynnas av ett lågt oljepris. Regeringen har heller inte lyckats presentera en långsiktig strategi för ”långsiktigt hållbara och stabila villkor för biodrivmedel” skriver centerpartisten i sin fråga. Något han menar att regeringen haft som målsättning att göra så snabbt som möjligt under mandatperioden.

”Som en första åtgärd uppmanar vi därför regeringen att omedelbart genomföra nya överkompensationsberäkningar som ligger till grund för skattehöjningen på biodrivmedel och justera skattenivåerna efter rådande läge. Det är inget annat än orimligt att fortsätta titta i backspegeln för att styra riktningen framåt” skriver Per Åsling.

Magdalena Andersson har fram till 2 mars på sig att svara på Per Åslings fråga.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*