annons
Hem » Notiser » Finansministern vill få bättre kontroll av utländska åkerier

Finansministern vill få bättre kontroll av utländska åkerier

Systemet med att använda sig av utländska åkerier, inhyrda låglönechaufförer och underleverantörer i flera led gör det svårt för Skatteverket att kontrollera att alla inblandade betalar skatt. Man vet också att det är många i branschen som fuskar med skatten. Enligt Svenska Dagbladet visar en utredning Skatteverket gjort att 39 åkerier av 49 fick en skattehöjning på sammanlagt runt 44 miljoner kronor. Vanligaste fusket var att man använde sig av inhyrda chaufförer.

– Genom upplägg och otillåtna konstruktioner för att kunna undgå skatt har man kunnat erbjuda mycket låga priser i förhandlingar om uppdragen, säger Ulrika Karlsson som gjort utredningen.

Regeringen vill nu att Skatteverket ska få flera möjligheter att komma åt fusket. En proposition som ska klubbas i veckan ska göra det möjligt att bättre kontrollera arbetsgivaravgiften. Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) är det viktigt att se till så att chaufförerna inte arbetar svart och att även de utländska åkerierna betalar skatt i Sverige. Bland annat vill hon att informationsutbytet inom EU blir bättre så att det blir enklare att kontrollera utländska åkerier.

Enligt artikeln i SvD anser finansministern även att vägslitageskatten kan bli ett verktyg i kampen mot lönedumpning och skattefusk bland de utländska åkerierna.

– Någon form av GPS-lösning skulle göra det lättare att följa utländska fordon och på så sätt se till att de också får vara med och stå för kostnaderna på de svenska vägarna, säger hon till tidningen.

En kommentar

  1. Det krävs handgriplig kontroll på vägarna.

    Förslaget blir ännu ett uddlöst verktyg då man inte vågar ta tag i utmaningen med lönedumping och ohållbara transporttjänster ur ett socialt perspektiv.

    Inför väginspektörer i Sverige, nu tack!

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*