annons
Hem » Artiklar » Finsk Scania trailerdragare körs på flytande biogas

Finsk Scania trailerdragare körs på flytande biogas

Finska Åbo, landets tredje största stad, kommer att börja köra en LBG-driven lastbil för avfallshantering. LBG står för Liquified BioGas, alltså flytande biogas, och är i princip en miljövänligare och förnybar variant av drivmedlet LNG, som är naturgas nedkyld till den punkt där den flyter. Naturgas och biogas är blandbara drivmedel och tekniken att kyla ner dem betyder att man får med sig nästan lika mycket energi som med diesel i motsvarande vikt och volym.

Åbo deltar i EU-initiativet Civitas, ett nätverk av städer som är avsedda för renare och bättre transporter i Europa. Ett Civitas-projekt undersöker för närvarande fördelarna med ökat utnyttjande av biogas. I Åbo kommer den finska gasleverantören Gasum att köra en LBG-driven Scania G 340 trailerdragare på uppdrag av Åbo för att fastställa fördelarna med att använda biogas vid tunga transporter.

Fem till sex gånger dagligen kommer lastbilen att transportera avloppsslam från ett vattenreningsverk till Topinoja biogasanläggningen, ett avstånd på 16 kilometer. Den LBG-drivna Scania-lastbilen kommer att ersätta den tidigare dieselbilen på samma väg.

Åbo har satt som mål att bli fossilfri år 2040.

– Vi har åtagit oss att främja lågutsläppstransporter, säger Åbo borgmästare Aleksi Randell.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*