annons
Hem » Notiser » Fler tjejer blir lastbilschaufförer

Fler tjejer blir lastbilschaufförer

Trycket på svenska transportbranschen är fortfarande högt. I TYA:s årliga Trendindikator som publicerades i fredags uppger 44 procent av de tillfrågade åkeriföretagen att de kommer att anställa det närmaste halvåret, ett behov på över 2 800 nya förare. På helåret bedöms behovet vara uppemot 6 000 chaufförer.

Efterfrågan är den näst högsta sedan 2010 och slås bara av 2018 års mätning.

– Vår långsiktiga bedömning kvarstår – att det behövs 50 000 lastbilsförare i Sverige de närmaste tio åren. Vi ser visserligen en tendens till avmattning, men från en extremt hög nivå, säger Lasse Holm, projektledare på Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd i ett pressmeddelande.

De senaste tre åren har TYA sett en försiktig ökning av kvinnor som kör lastbil och tittar man på gymnasieskolans transportutbildning är trenden tydlig enligt Lasse Holm.

– Där utgör kvinnor i dag närmare 25 procent av eleverna, säger han.

Under 2019 utbildas runt 3 000 – 3 500 nya lastbilschaufförer. Flera gymnasieskolor har ökat antalet platser och regeringen har avsatt medel till Komvux förarutbildning, samtidigt har Arbetsförmedlingen dragit ner på antal platser enligt TYA.

– För att klara tillgång och efterfrågan behövs sammanlagt 4 000 utbildningsplatser. Bristen på förare är en viktig fråga för samhället då transporterna är helt avgörande för industri och handel, säger Lasse Holm.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*