annons
Hem » Notiser » Foodtankers ägare förvärvar europeiskt pallgodsnätverk

Foodtankers ägare förvärvar europeiskt pallgodsnätverk

Foodtankers och Lehnkerings ägare – sydafrikanska Imperial Logistics – tar över 96 procent av aktierna i det europeiska pallnätverket Palletways med säte i Lichfeld i närheten av Birmingham, Storbritannien. Imperial tar över aktierna av riskkapitalbolaget Phoenix Equity Partners.
Palletways är en av de ledande aktörerna i Västeuropa när det gäller expressleveranser av gods på pall, i synnerhet när det gäller vikt- och volymmässigt väldigt små försändelser. Årsomsättningen i Palletways uppgår till motsvarande cirka 1,7 miljarder kronor (180 miljoner euro). Förvärvet förutsätter godkännande av berörda konkurrensmyndigheter.
Den befintliga ledningen i Palletways behåller 4 procent av aktierna i bolaget.
Palletways består av ett nätverk som består av små och medelstora entreprenörer/transportföretag som är franchisetagare. Palletways är sedan tidigare marknadsledare på expressmarknaden för gods på pall i Storbritannien, Italien och Spanien. Palletways har även närvaro i Nederländerna och Tyskland med egna bolag sedan flera år tillbaka.
Inom Palletways pågår ett expansionsprogram med syfte att omfatta östra Europa och Skandinavien. För närvarande bedriver Palletways verksamhet i sammanlagt 20 europeiska länder.
– Palletways affärsmodell passar mycket väl in i Imperials strategi, eftersom bolaget har genererat en imponerande tillväxt med låg kapitalbindning och kommer i synnerhet att utöga vår geografiska närvaro i Storbritannein, Italien och Spanien, säger Carsten Taucke, CEO i Imperial Logistics International.
James Wilson, CEO i Palletways ser också positivt på affären.
– Ledningsgruppen i Palletways gläds åt att tillsammans få möjlighet att fortsätta utveckla nya marknader med Imperial, säger han.
Sedan starten 1994 har Palletways etablerat ett finmaskigt nätverk för expressfrakter på pall. 300 nätverkspartners fraktar varje dag cirka 38 000 pallar med gods, vilket innebär åtta miljoner pallar per år. Nätverket består av 14 europeiska nav och 400 depåer.
Imperial Logistics är en sydafrikansk transport- och logistikkoncern som sedan tidigare bedriver stor verksamhet i Europa. Imperial äger bolag som till exempel Foodtankers med huvudkontor i Karlshamn, Sverige och speditionsbolaget Lehnkering med säte i Tyskland och med filialer i ett antal europeiska länder, bland annat i Malmö i Sverige.

Kommentera

Din epostadress kommer inte att publiceras.Tvingande fält är markerade *

*